Aktualno OG sada Ogulin

Zanimljivo istraživanje ogulinskih učenika- koje kafiće mladi najviše vole?

U „Top 5“ ugostiteljskih objekata redom su odabrani: Dreams Rock Caffe (BN), Nazorova 5, Štross i Sitar dijele 3. mjesto, zatim Snoopy i Caffe bar Maestro.

 

Primjenjujući teorijsko znanje o istraživanju tržišta, a koristeći pritom i IKT s ciljem razvijanja digitalne kompetencije, učenice 4. c razreda Gimnazije i strukovne škole Bernardina Frankopana, u okviru predmeta Marketing usluga, provele su mrežno istraživanje.

Zanimalo ih je u kojoj mjeri mladi Ogulinci u dobi od 15 do 18 godina posjećuju ugostiteljske objekte, te koji su im objekti i zbog čega najdraži.
Istraživanje je obuhvatilo ukupno 212 mladih osoba u dobi od 15 do 18 godina, a sudjelovalo je 23 % mladih u dobi od 15 godina, 24 % mladih u dobi od 17 godina, 26 % u dobi od 18 godina i 27 % u dobi od 16 godina; od čega je 64 % djevojaka i 36 % mladića, gotovo svih zanimanja Obrtničke i tehničke škole i naše škole.

Što su saznali?
Većina ispitanika, njih 98 % posjećuje ugostiteljske objekte i to više puta tjedno, većinom u vremenu od 20 do 23 sata.
Kao prvi motiv za posjećivanje ugostiteljskih objekata 55% mladih navodi „druženje s prijateljima“ dok su motivi „kava u pauzi od škole“ i „večernji izlazak“ na 2. i 3. mjestu. Samo 4 % ispitanika ugostiteljske objekte posjećuje radi objeda i slastica. Pri odabiru ugostiteljskoga objekta najvažnija im je „atmosfera“, tj. opći ugođaj i glazba, a jako im je važno i osoblje, te izgled prostora. Samo 4 % ispitanika odabire ugostiteljski objekt zbog ponude.
Drago im je što su istraživanjem potvrdili  hipotezu da su u uslužnim djelatnostima ljudi, tj. osoblje ključ uspjeha tvrtke. Oni su „hodajući oglas“, „ogledalo tvrtke“ i zapravo „usluga“. I zato ih treba cijeniti!

Na pitanje utječe li vrsta glazbe u nekom ugostiteljskom objektu na odabir objekta, 40 % ispitanika odgovorilo je „uvijek“, 51 % „ponekad“, a 9 % „nikada“.
Neki su od razloga zbog kojih se odabiru pojedini ugostiteljski objekti: „odlična glazba“ ,“atmosfera je najbolja“, „moji vršnjaci idu tamo“, a neki od prijedloga za poboljšanje kvalitete usluge: više nagradnih igara, preuređenje interijera, uredniji toalet i sl.
Većina ispitanika smatra da njihovi izlasci ne utječu na rezultate učenja u školi.
U „Top 5“ ugostiteljskih objekata redom su odabrani: Dreams Rock Caffe (BN), Nazorova 5, Štross i Sitar dijele 3. mjesto, zatim Snoopy i Caffe bar Maestro.
Ispitanici smatraju da u ugostiteljske objekte većinom odlaze jer nemaju drugu mogućnost, a navode da u Ogulinu nedostaje sljedeći sadržaj za mlade: kino, koje predlaže 61 % ispitanika, Game room (prostor za druženje i zabavu uz videoigre, biljar, stolni nogomet, pikado, društvene igre) koji predlaže 22 % ispitanika i disko-klub predlaže 17 % ispitanika.

“Više o ovom istraživanju možete saznati u školi na informativnom panou u razdoblju od 13. 3. 2020. – 20. 3. 2020.Trebate li istraživanje? Kontaktirajte nas!-poručuje Tim „Marketing usluga“, a mentor učenicama je Jasminka Turina Luketić, prof. mentor.