ODVJETNICI I SUCI ZGROŽENI IDEJOM ODVJETNIČKE KOMORE Traži se najbolja prvostupanjska presuda, sucu pobjedniku nagrada od 700 €: ‘To je sumrak struke’

Hrvatska odvjetnička komora organizirala je izbor najbolje prvostupanjske sudske presude koja je postala pravomoćna. U siječnju je na službenim web stranicama Komore objavljena obavijest da je formiran peteročlani žiri kojemu se mogu predlagati presude, a oni će između prijavljenih odabrati najbolju.

Najbolju presudu nagradit će sa 700 eura u kunskoj protuvrijednosti, a sredstva će se isplatiti iz neformalne zaklade “Sanja Đanović”. Inače, Sanja Đanović bila je sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu, voditeljica službe za praćenje i proučavanje sudske prakse.

Nejasni kriteriji
Našim sugovornicima, od kojih su odvjetnici željeli ostati anonimni, nije jasno zašto se Odvjetnička komora upustila u izbor najbolje presude, nije im jasno što time želi postići, kao ni po kojim će kriterijima izabrati najbolju. Cijelu tu situaciju nazivaju bizarnom.

– Nikada nisam čuo da se bilo gdje u svijetu nešto takvo događa. Poštujem kolegicu Đanović, ali ovakvo nešto me iznenadilo. Nisam čuo da odvjetnici igdje biraju najbolju sudsku presudu – rekao nam je ugledni zagrebački odvjetnik koji se bavi građanskim pravom. U cijeloj ga priči, napomenuo je, najviše muče kriteriji po kojima bi se neka sudska presuda proglasila najboljom.

– Nevjerojatno mi je da se Odvjetnička komora upušta u nešto takvo. Ako netko uopće i treba birati najbolju presudu, onda je to valjda Vrhovni sud – rekao je drugi odvjetnik, poznati stručnjak za kazneno pravo koji je molio da ga ne citiramo jer je siguran da bi zbog toga mogao biti kažnjen.

– Ovo je sumrak struke. Bizarno i čudesno – bilo je sve što je rekao treći odvjetnik.

U obavijesti koju je o izboru najbolje presude objavila Komora stoji kako je s “ciljem stalnog unapređenja prvostupanjskog suđenja u Hrvatskoj osnovana neformalna zaklada ‘Sanja Đanović’ za najbolju prvostupanjsku presudu u Republici Hrvatskoj, koja je stekla svojstvo pravomoćnosti”.

Novac iz zaklade
“Hrvatska odvjetnička komora, koja promiče unapređenje suđenja u Hrvatskoj, surađuje s ovom zakladom. Nagrada za najbolju prvostupanjsku presudu u Hrvatskoj, koja je stekla svojstvo pravomoćnosti, bit će u novčanom iznosu u iznosu od 700 eura, u kunskoj protuvrijednosti, a isplaćuje se iz sredstava neformalne zaklade ‘Sanja Đanović’”, stoji u obavijesti Komore.

– Nije mi jasno kako je i zašto HOK otvorio tu temu. Samo oni znaju zašto su krenuli u izbor najbolje prvostupanjske pravomoćne presude i tko ih je na to nagovorio – rekao je sudac Vrhovnog suda Damir Kontrec, koji je i predsjednik Udruge hrvatskih sudaca.

Napomenuo je da još nitko nije sudačku udrugu, kao ni Vrhovni sud, obavijestio da se namjerava birati najbolja presuda, niti ju je pitao za mišljenje.

– Bizarno je birati najbolju presudu. Ipak, mene najviše muči što kažu da je to neformalna zaklada. Ako postoji zaklada, onda se zna po kojem se postupku ona mora formirati i zna se da mora zakonito postupati – upozorio je sudac Kontrec. Sudac Vrhovnog suda Marin Mrčela kaže da ni on ne razumije što znači neformalna zaklada.

– Nije mi jasno ni kako HOK kao organizacija odvjetnika misli da je u poziciji imati neformalnu zakladu koja nosi ime i prezime suca – istaknuo je Mrčela.

Kao bitan problem ističe nagrađivanje suca koji je izrekao najbolju presudu. – Po sudačkom kodeksu, suci ne bi smjeli primiti nagradu ili dar za svoj posao ni od neovisne zaklade, a kamoli od onih koji im se svaki dan pojavljuju u sudnici – rekao je sudac Mrčela, kojemu je ovo isto kao da političke stranke biraju najboljeg novinara na HRT-u.(jutarnji.hr)

Facebook Comments