Aktualno Županija

Samo da ne potraje: I gospodarstvo Karlovačke županije već osjeća posljedice koronavirusa, najviše izvoznici i ugostitelji

– Materijalne posljedice su već sada pristune, i ne samo kod ugostitelja i izvoznika, ali nadamo se svi da ta situacija neće predugo trajati, a svakako će biti potrebna kompenzacijske mjere za one najizloženije, kazao je za KAportal Zlatko Kuzman, predsjednik HGK Županijske komore Karlovac, komentirajući posljedice situacije s koronavirusom na gospodarstvu.

Podsjetio je kako je još prije desetak dana s Nacionalnim stožerom civilne zaštite dogovoreno da se preko HGK ostvari veza s poduzetništvom pa su gospodarstvenici preko Komorinih internet stranica upoznati s aktualnom situacijom oko koronavirusa, te napravljena anketa o posljedicama na hrvatsko gospodarstvo.

– Jasno je da su i tvrtke u Karlovačkoj županiji ostjetile posljedice, posebno se to odnosi na hoteljerstvo. Neki hoteli zaista imaju velikih problema s otkazivanjem ranije zakazanih grupa posebno s Dalekog Istoka, a u novije vrijeme i Italije i drugih zemalja. Podsjetimo da je Italija naš najvažniji trgovinski partner; i tvrtke iz Karlovačke županije prodaju i kupuju poduzećima iz sjeverne Italije gdje je trenutno blokirano praktično 16 milijuna stanovnika. One već osjećaju posljedice nemogućnosti izvoza, ali i uvoza proizvoda s tog područja i s Dalekog Istoka; uvoz iz Kine je praktično zamro, kazao je Kuzman.

U Komori pomno prate sve što se događa, ali i, premda se o konkretnim potezima još ne može govoriti, planiraju kako pomoći onima koje sva ova situacija s koronavirusom najteže pogodi.

– Pratimo sve te događaje, pa i probleme u transportu i nadam se da će biti moguće naći načina da se ti probleme prevladaju i da neće eskalirati na našem području. Pripremaju se i mjere pomoći izloženim tvrtkama, ali o tome je još malo prerano govoriti, izjavio je Kuzman, ocijenivši da se posljedice konkretno vide i u proračunu, odnosno, značajnom smanjenju fiskalizarnih računa za koje nema drugih razloga, osim problema s koronavirusom. (KAportal.hr)