Riječ je o mališanu iz Zagreba, vrtićke dobi

PRVO DIJETE U HRVATSKOJ ZARAŽENO KORONAVIRUSOM

Jedno dijete vrtićke dobi u Zagrebu zaraženo je koronavirusom, doznaje Jutarnji list. U Hrvatskoj je sada 32 zaraženih koronavirusom.
Vijest je potvrđena i iz Grada Zagreba.

– Potvrđeno je da je koronavirusom zaraženo jedno dijete iz zagrebačkog vrtića. Donesena je odluka da se objekt zatvara na 14 dana, te da 119 djece mora ići u samoizolaciju, kao i 16 zaposlenika. U tijeku je obavještavanje svih roditelja o navedenom kao i o mjerama koje su dužni poduzeti, javljaju iz Grada.

Na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu ministar Vili Beroš i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević dr. Alemka Markotić potvrdili su da je u Hrvatskoj zaražena još jedna osoba.

– Detektiran je još jedan bolesnik koji je bliski kontakt prethodno oboljelog – istaknuo je Beroš nakon kojeg je riječ preuzela dr. Markotić.

– Sve što možemo reći je da su obiteljski kontakti, ali nećemo iznositi detalje da zaštitimo anonimnost obitelji – dodala je Markotić.

Alemka Markotić kazala je kako nova zaražena osoba ima blage simptome. – Sve ostale preporuke ostaju, kontrola i samodisciplina je preduvjet da se zajedno izborimo sa svime – dodala je.

– I dalje nemamo znakove lokalne transmisije – rekao je Beroš. Dodao je kako je trenutno u testiranju 553 uzorka, 15 ih čeka rezultate, a pod nadzorom je 5991 osoba.

General Boris Zdilar iz Oružanih snaga rekao je da imaju jednog zaraženog pripadnika koji se nalazi u Klinici Fran Mihaljević.

– Radimo izvide i radnje sukladno smjernicama, imamo situaciju pod kontrolom – rekao je Zdilar.

Doznajemo kako je pripadnik Hrvatske vojske među slučajevima koji su ranije potvrđeni.

Na pitanje o zagrebačkim klubovima koji su nastavili s radom te najavili normalan rad ovog vikenda odgovorio je ministar Beroš.
– Upravo pripremamo preporuku za noćne klubove koja će jasno naznačiti da takvo ponašanje nije u skladu s našim preporukama – rekao je Beroš.

Dr. Markotić govorila je o tempu testiranja na koronavirus.

– Još uvijek sve stižemo istestirati u vrlo kratkom roku kojeg se ne bi postidjela ni neka razvijenija zemlja. Od početka sljedećeg tjedna, imat ćemo još dva punkta u Zagrebu, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i na zavodu Dr. Andrija Štampar – najavila je.

Na presici je bilo riječi i o situaciji na graničnom prijelazu Macelj gdje su se tijekom dana stvorile velike gužve zbog pregledavanja putnika.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak istaknuo je da sve osobe koje dolaze iz zemalja pogođenih koronavirusom na granici moraju ispuniti obrazac te da ih se ondje obavještava o mjerama samoizolacije, odnosno karantene.

– Granični inspektor će samo uzeti ime i prezime, kamo osoba ide i broj telefona, što je važno za praćenje ljudi koji su u samoizolaciji – rekao je Capak.

Osobe koje se ne pridržavaju samoizolacije građani mogu prijaviti pozivom na broj 112, poručuju iz Stožera.

Na dva tjedna otkazani su svi sportski treninzi, rekreacije, edukacije i sportska događanja u Gradu Zagrebu. U gradskim sportskim objektima trenirat će moći samo vrhunski sportaši, kažu nam iz ustanove za Upravljanje sportskim objektima Grada Zagreba. (jutarnji.hr)

Facebook Comments