Aktualno Županija

Nove vijesti za radnike koji odlaze na posao u susjednu Belu Krajinu i Dolenjsku – novom odlukom izuzeti zabrane prelaska granice

Stupanjem na snagu Odluke o zabrani prelaska preko svih graničnih prijelaza Republike Hrvatske radi zaštite pučanstva od prijenosa bolesti uzrokovana COVID 19 virusom, definirani su i izuzeci od primjene te odluke, a među njima nalaze se i svi prekogranični radnici.

U skladu s odlukom, naime, i dnevni migranti koji rade u susjednoj Beloj Krajini i u Dolenjskoj, a koji su najviše bili pogođeni ovom restrikcijom, nakon gotovo tjedan dana ponovo im je omogućen odlazak na posao. No, Nacionalni stožer civilni zaštite i dalje naglašava obvezu primjena uputa i mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Trenutno dozvola omogućuje odlazak na posao samo osobama koje nisu dobile rješenje o potrebi 14-dnevne samoizolacije te se odnosi isključivo na odlazak na posao i povratak, bez zaustavljanja na javnim mjestima. Policija će na graničnom prijelazu davati upute o načinu i pravcu kretanja, eventualnoj samoizolaciji te ostalim obavezama vezanim za migraciju. Prekograničnim radnicima kojima je izdano rješenje o obvezi kućne samoizolacije i dalje su dužne poštivati i djelovati u skladu s preporukama. (KAportal)