Aktualno OG sada Ogulin

Pripreme za koronavirus

Gradonačelnik Dalibor Domitrović i ravnatelj ogulinske bolnice Dr. Josip Zorko sa suradnicima, danas su obišli potencijalne lokacije gdje bi se mogla organizirati karantena za oboljele od koronavirusa, i to za one s lakšim simptomima.

Naime svaka osoba zaražena koronavirusom mora najmanje dva tjedna biti u karanteni, s time da se oni s težim simptomima zbrinjavaju u bolnicu dok oni s lakšim simptomima mogu biti zbrinuti i u drugim odgovarajućim privremenim objektima.

Većina zaraženih razvija slabije simptome kod kojih ne treba posebno liječenje, oni se mogu normalno samostalno kretati i brinuti o sebi, međutim dok god su prijenosnici bolesti, kako ne bi zarazili druge ljude, moraju biti odvojeni od ostatka populacije. U slučaju naglog širenja zaraze svi bolnički kapaciteti bi se vrlo brzo popunili. U tom slučaju bi oni s blažim simptomima morali biti preseljeni na neku drugu lokaciju, u karantenu, gdje bi se liječnici i medicinske sestre također brinuli za njih, ali bi tamo u razdoblju od najmanje dva tjedna bili odvojeni od opće populacije.

Kao moguće lokacije, gdje bi se u slučaju potrebe organizirala karantena, predložene su sportska dvorana uz osnovnu školu Ivane Brlić Mažuranić i, u najgorem scenariju, ako bi se dvorana popunila, kao rezervna lokacija  bi bila bivša vojarna Sveti Petar.

Za ponedjeljak u 13:00 sati je najavljen sastanak Stožera civilne zaštite grada Ogulina na kome će ova dva objekta biti predložena kao mjesta gdje će se, u slučaju potrebe, formirati karantena. Na stožeru će biti dogovoreni detalji vezani uz pripremu objekata za karantenu, nabavu i dopremu kreveta, madraca, pokrivača i druge opreme te ostali logistički zadaci. Da bi se, u slučaju potrebe, plan proveo u djelo potrebno je pripremiti i organizirati ljudske i materijalne resurse, vozila i ostalu opremu, što će sve biti dogovoreno na sastanku Stožera civilne zaštite grada Ogulina.