Aktualno OG sada Ogulin

U ogulinskoj bolnici nema zaraženih, niti suspektnih!

Stožer civilne zaštite Ogulina održao je još jednu sjednicu, u proširenom sastavu, kako bi potvrdio i razjasnio nove mjere i odluke Stožera civilne zaštite Hrvatske.

Gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović istaknuo je zadovoljstvo ponašanjem naših sugrađana koji su  odgovorni i poštuju upute koje do njih dolaze zahvaljujući sredstvima javnog priopćavanja. Posljedica odgovornog ponašanja jest i činjenica da, po riječima ravnatelja Opće bolnice i bolnice branitelja Domovinskog rata Dr.Josipa Zorka,  u bolnici nema zaraženih “koronavirusom” niti suspektnih.

Tijekom dana s odjela za produljeno liječenje otpušteni su pacijenti kako bi se taj odjel osposobio za eventualni prihvat zaraženih.

Načelnik policijske postaje Ogulin Goran Vukelja  izvijestio je članove stožera kako broj osoba u samoizolaciji nije porastao, a tijekom jučerašnjeg dana zabilježen je određeni broj ljudi koji su uslijed potresa u Zagrebu stigli na naše područje. Policija ih je popisala i dala im preporuku da se vrate u mjesta svojih prebivališta.

Najviše zanimanja izazvala je tema “propusnice”. Stožer civilne zaštite jasno je propisao tko, kada i pod kojim uvjetom, može putovati izvan mjesta svojeg prebivališta. Dozvoljena su kretanja građana unutar istog grada/općine, ukoliko nema propisanih mjera administrativnog nadzora (samoizolacija). Osobe kojima je propisana samoizolacija i dalje nemaju pravo napuštati mjesto, odnosno,  prostor samoizolacije.

Za putovanje između gradova i općina trebat će vam propusnica. Ovisno o svrsi putovanja, različita je i nadležna osoba za njeno izdavanje. U svrhu prometa i kretanje, nužno za opskrbu navedenih područja, dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za: pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe, izvješćivanje javnosti, putovanja na posao i s posla, ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće,te za žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19,propusnice izdaje poslodavac.

Za osobe kojima je potrebna hitna medicinska skrb, propusnice izdaje obiteljski liječnik. U svrhu pružanja skrbi djeci, ili starijim osobama, ili u svrhu kupnje hrane i osnovnih potrepština, propusnicu izdaje Stožer CZ grada, ili općine u kojoj prebiva osoba kojoj je propusnica potrebna.

Na sjednici Stožera, po preporuci zdravstvenih članova,  istaknuta je važnost higijene, te potreba skidanja odjeće i obuće ispred stambenog prostora,  kako bi se maksimalno spriječila kontaminacija.

Članovi Stožera civilne zaštite Ogulin od sutra prelaze na online sjednice kako bi se prevenirala pojava i širenje “koronavirusa” među samim članovima.