Aktualno Županija

Nakon potresa dugoreško područje okupirali vikendaši – lokalno stanovništvo zabrinuto, policija umiruje: Nema kršitelja samoizolacije

Na područje Grada Duge Rese i susjednih općina Generalski Stol, Netretić, Barilović i Bosiljevo koje pokriva Turistička zajednica područja 4 rijeke, proteklih dana pristigli su brojni građani, mahom vlasnici vikendica s područja Zagreba i okolice. Neki su stigli ubrzo nakon što se u Zagrebu počeo širiti korona virus, a puno njih nakon što je glavni grad Hrvatske pogodio razorni potres.

U policiji na današnjoj tiskovnoj konferenciji nisu imali podatak da se radi o tisuću vikendaša koji su došli na karlovačko i dugoreško područje, no kako je rekao načelnik PU karlovačke Darko Bratić, policija je vršila kontrolu među vikendašima koji su pristigli nakon potresa u Zagrebu. Izvršili su provjere na 80 objekata bilo je 46 građana – vikendaša i niti kod jednog nije utvrđena mjera kršenja samoizolacije.

No bez obzira na to, dolazak vikendaša na ovo područje unijelo je skepsu u lokalno stanovništvo koje je, s obzirom da se radi o ruralnim i slabo naseljenim područjima bilo manje izloženo mogućnostima zaraze.

– Svjesni smo nastale situacije i zato smo jučer kontaktirali Poreznu te objedinili podatke Čistoće, Turističke zajednice, sve što smo mogli, kako bismo dobili točan popis svih vikend objekata na području Grada Duge Rese i naše četiri susjedne općine. Popis smo dostavili policiji koja sad kontrolira da li su ti ljudi u samoizolaciji. Vjerujem da takovih osoba koje imaju određenu mjeru samoizolacije, a stigle su na naše područje, zasigurno ima i prema njima će se u skladu s važećim zakonskim odredbama biti poduzete kaznene mjere. Naime, ako se utvrdi da im nije narušena statika kuće u Zagrebu dobit će kaznu, a isto tako i ako im je jest narušena statika, a nisu se javili Stožeru u Zagrebu, već su pobjegli u vikendicu, također će biti kažnjeni, jer nisu poštivali odluke Stožer, rekao je za KAportal gradonačelnik Duge Rese Tomislav Boljar dodajući kako na ovom relativno malom području ima više od tisuću vikend objekata te ako su svaki objekt stigle samo dvije do tri osobe, to je između dvije i tri tisuće ljudi.

Ne želimo širiti paniku niti poticati stigmatizaciju, ali red i mjere koje je donio Nacionalni stožer moraju se poštivati, jer je to jedini način da se ovoj pošasti zvanoj korona virus, što prije stane na kraj.(KAportal)