Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

U Africi oštrije mjere zbog širenja koronavirusa

korona 488 ist

Senegal, Obala Bjelokosti, Sijera Leone i Demokratska Republika Kongo proglasili su izvanredno stanje zbog koronavirusa a Južnoafrička Republika je uvela karantenu.

Afrika je sve dosad bila prilično pošteđena pandemije: ima 2.137 oboljelih, od kojih su 62 umrla, dok je u svijetu više od 404.000 zaraženih i više od 18.000 umrlih, pokazuje izračun agencije France Pressea na temelju službenih podataka dostupnih u utorak u 20.00 sati po srednjoeuropskom vremenu. No veliku zabrinutost potiču zdravstveni sustavi afričkih zemalja koji su na rubu sloma.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian najavio je “pravi financijski paket” pomoći najugroženijim zemljama, napose afričkim. Etiopski premijer Abiy Ahmed pozvao je G20 da pomogne afričkim gospodarstvima tako da im smanji dug i pripremi plan žurne financijske pomoći vrijedan 150 milijarda dolara.

– Vrijeme je teško, ozbiljno vam kažem, upozorio je u ponedjeljak navečer senegalski predsjednik Macky Sall, rekavši da je naredio “izvanredno stanje” uz uvođenje policijskog sata.

Radi ublažavanja gospodarskih i društvenih posljedica u Senegalu će se osnovati fond “solidarnosti” vrijedan 1,5 milijarda eura, od čega je 75 milijuna eura namijenjeno za žurnu pomoć u hrani.

Kongoanski predsjednik Felix Tshisekedi proglasio je sinoć “izvanredno stanje” i izolirao glavni grad Kinšasu od ostatka zemlje ne bi li spriječio širenje virusa.

Predsjednik Obale Bjelokosti Alassane Ouattara učinio je isto u ponedjeljak, uvodeći izvanredno stanje i policijski sat. Vlada si pridržava pravo da neka područja zemlje izolira ovisno o širenju bolesti.

Policijski sat je uveden i u Mauritaniji, Egiptu i Gabonu. Na istoku kontinenta dvostruko je porastao broj zaraženih u Ruandi (36) a Južni Sudan je objavio da zatvara granice, osim za dopremu namirnica i goriva.

U Burkini Fasu je sada 114 potvrđenih slučajeva a četiri su osobe umrle. Zelenortska Republika je jučer izvijestila o prvom smrtnom slučaju a riječ je o 62-godišnjem britanskom turistu.

Prvi smrtni slučajevi zabilježeni su u ponedjeljak u Nigeriji, afričkoj zemlji s najvećim brojem stanovnika i u Zimbabveu. Epidemija se nastavlja naglo širiti u Južnoafričkoj Republici, najteže stradaloj na kontinentu, s 554 zaražena.
Ministar zdravstva Zweli Mkhize rekao je da očekuje da će se ti brojevi “utrostručiti ili učetverostručiti” u iduća dva tjedna.

U ponedjeljak navečer južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa naredio je opću karantenu u zemlji u trajanju od 3 tjedna, a njezino poštovanje nadzirat će vojska.

U Africi južno od Sahare karantena je uvedena u Ruandi, na otoku Mauricijusu i u dvama najvećim gradovima na Madagaskaru. Lumumbashi, gospodarsko središte Konga u karanteni je od ponedjeljka na 48 sati.

U sjevernoj Africi kretanje je ograničeno u Tunisu i u Alžiru. Izvanredno stanje uvedeno je u Namibiji prije tjedan dana. Predsjednik Sijera Leonea Julius Maada Bio proglasio je u utorak izvanredno stanje “na 12 mjeseci”.

U Libiji je zabilježen prvi slučaj zaraze novim koronavirusom, priopćile su libijske vlasti koje su već donijele mjere radi sprječavanja širenja epidemije u toj ratom zahvaćenoj zemlji. (hrt.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Grad Ogulin i ove godine osigurao uskrsnice umirovljenicima

OgPortal

Skijanje na Bjelolasici u ožujku

OgPortal

Prezentiran Program POS-a u Ogulinu

OG Portal

U šumskom predjelu pronađena jedna mrtva i jedna ozlijeđena muška osoba

OgPortal

Oštre optužbe iz Vukovara, Penava tvrdi: Iza napisa o aferama stoje sigurnosne službe i središnjica HDZ-a

OgPortal

Vrhovni sud povećao kaznu Marinu Kameničkom zbog udesa na Ilici, odmah mora u Remetinec!

OgPortal