Aktualno Županija

Drive in testiranje ispred karlovačke Bolnice “u punom pogonu” – uzima se 30 – 40 uzoraka dnevno, rezultati u manje od 24 sata

Drive in uzimanje uzoraka za testiranje na koronavirus obavlja se sada i na parkiralištu ispred donje zgrade Opće bolnice Karlovac. Traje vrlo kratko, olakšava i pacijentima i medicinskim radnicima, a rezultati testiranja su poznati u manje od 24 sata.

– Imali smo na početku krize s korona infekcijom pokušaj uzimanja uzoraka iz vozila, što nam se dopalo, pa smo sada reorganizacijom napravili kružni tok preko COVID 19 ambulante, gdje se može iz auta izuzeti uzorak. Pacijenti se moraju najaviti dan ranije; postoje indikacije kada se uzimauzorak: kontakt, febrilitet i ostalo, provjere se ljudi, uzme uzorak i pošalje u Zagreb na analizu, opisao je postupak Ervin Jančić, ravnatelj Opće bolnice Karlovac.

U COVID 19 ambulanti ispred Bolnice do sada je uzimano između 30 i 40 uzoraka dnevno, a nastoji se planirati tako da pacijenti dođu u određenom vremenu, kako bi svi uzeti uzorci odjednom mogli biti poslati na analizu u Zagreb.

– Dolaze pacijenti koji su se prethodno konzultirali sa svojim liječnikom obiteljske medicine, s epidemiologom ili infektologom, a zbog kontakata koji su bili pozitivni, putovanja iz inozemstva, nakon samoizolacije, boravka 14 dana u samoizolaciji ili nekih drugih stanja koja bi mogla upućivati na korona infekciju. Rezultati su poznati u roku od 12 do 18 sati, ovisno o gužvi u centru u Zagrebu, rekao je Jančić.

Upitan planira se analiza uzoraka u Karlovcu, odnosno, razmišlja li se o toj mogućnosti obzirom na sve veći broj testiranja, kazao je da je za to potreban visokospecifičan laboratorij i ukoliko tu opremu državni nivo doznači u Karlovac, ovdašnji stručnjaci bi za takve analize mogli biti osposobljeni u kratkom vremenu.

– Pratimo smjernice Nacionalnog stožera i Ministarstva zdravstva, ako daju naputak, to predlože, stavit ćemo se na raspolaganje sa svojim specifičnim stručnim osobljem i reći da možemo dio pretraga obaviti ovdje, zaključio je Jančić. (KAportal.hr)