U Dalmaciji otežan promet zbog jake bure

Na autocesti A1 između vijadukta Božići i tunela Sveti Rok vozi se uz ograničenje brzine 40 km na sat zbog jakog vjetra, izvijestio je u subotu ujutro Hrvatski autoklub (HAK).

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina), zbog bure.

U ostalom dijelu zemlje, uglavnom se vozi uz povoljne vremenske uvjete.

Na lokacijama gdje policijski službenici kontroliraju ulaske u gradove po naputku Stožera civilne zaštite, mogući su zastoji.

Na autocesti A6 Rijeka-Zagreb na čvoru Kikovica u smjeru Zagreba vozi se jednim trakom. Za sav promet zatvoreni su izlazi iz smjera Zagreba prema moru na čvoru Oštrovica i prema Fužinama na čvoru Vrata te državna cesta između čvorova Lučice i Kikovica (DC3) u smjeru Rijeke zbog provođenja kontrole na čvoru Kikovica.

Vezano uz putovanje u susjedne države, vozačima i putnicima savjetuje se da se prije putovanja informiraju na službenoj stranici Vlade za točne informacije o koronavirusu (https://koronavirus.hr) i stranici Hrvatskog autokluba (www.hak.hr), gdje će biti objavljene sve trenutne informacije vezane uz epidemiju koronavirusa kao i informacije vezane uz odvijanje prometa, te da odgode svoja putovanja. Za sve upite vezane uz Sloveniju i BiH više informacija možete pronaći na stranicama Informativnih centara tih država (https://promet.si/ ili https://bihamk.ba/).

Autocesta A2 Zagreb-Macelj: do 17. travnja zbog radova u tunelu Vidovci u desnoj tunelskoj cijevi u smjeru Maclja za promet je u potpunosti zatvoren istočni kolnik autoceste (smjer Macelj) i promet se odvija dvosmjerno samo zapadnim kolničkim trakom (smjer Zagreb).

Istarski ipsilon: zbog izgradnje punog profila Istarskog ipsilona za sav promet zatvoren je izlaz iz smjera Rijeke u čvoru Ivoli.

Stanje na graničnim prijelazima

Dogovorom između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, privremeno su prestali s radom 20 graničnih prijelaza za pogranični promet.

Na sljedećim graničnim prijelazima dopušten je tranzitni promet teretnih vozila preko teritorija RH: na granici između RH i Slovenije određuju se granični prijelazi Bregana i Macelj; na granici između RH i Mađarske određuju se granični prijelazi Goričan i Duboševica; na granici između RH i Bosne i Hercegovine određuju se granični prijelazi Nova Sela, Stara Gradiška i Slavonski Šamac; na granici između RH i Republike Srbije određuje se granični prijelaz Bajakovo.

Putne informacije za osobe u tranzitu kroz RH: prilikom prolaska dužni ste koristiti autoceste; tijekom tranzita nije dopušteno zaustavljanje osim na sljedećim odmorištima: BP Novska jug, BP Novska sjever, BP Kozjak jug, BP Prokljan sjever, BP Draganić sjever, BP Draganić jug, BP Bačva i BP Ravna Gora; tijekom zaustavljanja dužni ste se pridržavati strogih mjera socijalnog distanciranja i postupati po uputama Civilne zaštite ili policije.

Na snazi je odluka Stožera civilne zaštite RH kojom se privremeno zabranjuje, odnosno ograničava prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza.

Hrvatskim državljanima omogućuje se povratak u RH, odnosno odlazak u zemlju u kojoj rade i borave uz primjenu mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (14-dnevna samoizolacija), omogućuje se povratak u matične države građanima EU, a osobe iz zemalja EU mogu ulaziti samo u iznimnim slučajevima.

Izuzeci se odnose na zdravstvene djelatnike, suradnike za skrb o starijima, prekogranične radnike, prijevoznike roba (konvoji u susjedne zemlje), diplomate, policijske službenike, timove civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija, vojno osoblje i putnike u tranzitu.

Zbog koronavirusa Mađarska, Srbija i Crna Gora zatvorile su granične prijelaze. Ulazak je dopušten samo njihovim državljanima i vozačima teretnih vozila.
Dogovorom Hrvatske i Slovenije zatvoreno je za pogranični promet 27 prijelaza.

U pomorskom prometu nema poteškoća

Prema Odluci Nacionalnog stožera o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka, trajektnim linijama do daljnjega smiju putovati samo putnici sa odgovarajućim propusnicama, a donesena je i Odluka i o smanjenju broja putovanja na državnim trajektnim linijama te privremenom ukidanju pojedinih trajektnih linija.

Reduciran je broj putovanja na pojedinim lokalnim linijama zbog složene situacije s koronavirusom. (hrt.hr)

Facebook Comments