Aktualno Županija

U Poduzetničkom inkubatoru počela proizvodnja plastičnih vizira – prvi isporučeni Specijalnoj bolnici

Ovo je primjer kako se i naš grad svojim skromnim doprinosom aktivno uključuje u prevenciju širenja zaraze corona virusom

Iako dugoreški Poduzetnički inkubator i nije službeno otvoren u njemu su postavljeni moderni 3D printeri te je prije dva dana na prema ideji dugoreškog gradonačelnika Tomislava Boljara počela proizvodnja zaštitnih plastičnih vizira za glavu i lice.

Na printane nosače pričvršćuje se zaštitna folija te se potom stavljaju elastične gumice.
Prvih 16 komada gotovih vizira isporučeno je danas Specijalnoj bolnici za produženo liječenje u Dugoj Resi. Dnevna proizvodnja kreće se od 25 do 26 komada, tako da već sutra nova 32 vizira će biti spremni za isporuku.
Viziri će prvotno biti donirani prema potrebama i to bolnicama i domovima zdravlja na području Karlovačke županije. Nakon toga i ostalim bolnicama i domovima zdravlja na području RH prema potrebi će se isti donirati.
Sam vizir sprječava kapljično prenošenje zaraze. Ispod njega je potrebno nositi zaštitnu masku, a vizir se nakon dezinfekcije može opet nositi te plastična folija po potrebi zamijeniti.
– Za sada još na zalihi imamo materijala za izradu, ali ne mogu reći kolikog broja vizira, no kad ovo potrošimo u dogovoru s tvrtkom IZIT d.o.o. iz Zagreba bez čije pomoći ovaj projekt ne bi zaživio, pribavit ćemo još koliko bude potrebno. Tvrtka IZIT d.o.o. je jedan od referentnih centara na području uvođenju i primjeni tehnologije 3D printanja na području RH.Ovo je primjer kako se i naš grad svojim skromnim doprinosom aktivno uključuje u prevenciju širenja zaraze corona virusom, COVID-19 – kazao je dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar. (kaportal.hr)