Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

BiH: Umirovljenici u “jurišu” na banke, napokon dobili pravo izlaska

sarajevo ist

Pred brojnim poslovnicama banaka u Bosni i Hercegovini su se stvorile velike gužve, a u redovima, često bez preporučenog razmaka, stajali su deseci umirovljenika kojima je nakon gotovo tri tjedna po prvi puta dopušten izlazak iz njihovih domova.

Odlukom kriznog stožera Federacije BiH osobe starije od 65 godina, koje žive u tom entitetu, mogu ovoga tjedna izaći iz svojih kuća, ali samo u prijepodnevnim satima i to isključivo kako bi podignuli mirovine te eventualno otišli do trgovine.

Svi pripadnici te dobne skupine stavljeni su, otkako je u BiH izbila epidemija prouzročena koronavirusom, u svojevrsni “kućni pritvor” ,što su vlasti obrazložile potrebom da se spriječi širenje zaraze među njima.
Lokalnim razinama vlasti pritom je prepušteno organizirati potporu starijim osobama, poput dostave hrane i lijekova, no to je funcioniralo uz velike poteškoće.

Privremena i djelomična suspenzija mjere potpune zabrane kretanja već prvog dana dovela je do pravog “juriša” umirovljenika na poslovnice banaka i bankomate.

Lokalni mediji javili su kako su u svim većim gradovima zabilježeni redovi u kojima se umirovljenici tiskaju ne bi li došli do svog novca. U nekim mjestima morala je intervenirati i policija kako bi uspostavila red.

Iako je u Federaciji BiH na snazi i odluka kojom je uvedeno obvezno nošenje maski pri kretanju na otvorenom prostoru većina umirovljenika tu je mjeru bila prisiljena prekršiti jer ranije uopće nisu bili u prilici nabaviti takvu zaštitnu opremu.

Umirovljenici ne smiju iskoristiti “priliku za šetnju”

Pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez ranije je pozvao umirovljenike da privremenu slobodu izlaska iz svojih domova ne tretiraju kao “priliku za šetnju” nego da je iskoriste kako bi obavili najnužnije poslove i što prije se vratili u svoje domove.

Ostalima je uputio apel da ovog tjedna uopće ne izlaze iz kuća u prijepodnevnim satima.

– Pokušajmo ne izlaziti vani i omogućiti im (umirovljenicima) slobodu kretanja, kazao je Čerkez.

U RS sloboda izlaska “na kapaljku”

U Republici Srpskoj odlučili su se na strogo arbitriranje o tome kada se i tko može kretati na otvorenome. Tamo su odlučili dopustiti umirovljenicima da iz svojih domova iziđu utorkom i petkom od 7 do 11 sati, a svima drugima su zabranili da u tom razdoblju izlaze.

U BiH je do ponedjeljka potvrđeno više od 660 slučajeva zaraze koronavirusom te 27 smrtnih slučajeva povezanih sa zarazom koronavirusom. Posljednja smrtni slučaj zabilježen je u Čapljini, gdje je preminuo stariji muškac s potvrđenom infekcijom virusom SARS-CoV-2.(hrt)

Posljednje objavljeno

U posljednja 24 sata zabilježen je 491 novi slučaj zaraze, preminulo 12 osoba

OgPortal

Rusija Finskoj ponudila tehnologiju za proizvodnju Sputnjika V kako bi ušli na tržište EU

OgPortal

Potvrde o cijepljenju bit će smart kartice: Doznajemo kada bi se mogle početi koristiti

OgPortal

Na području županije 40 novih slučajeva

OgPortal

Jučer šest požara na otvorenom prostoru

OgPortal

58-godišnjak u Ogulinu vozio pod utjecajem alkohola od 1,61 g/kg

OgPortal