Aktualno OG sada Ogulin

Robert iz Lyona : “Izlazim jedino po kruh – svaka 2 dana u lokalnu pekarnicu”

Lyon je francuska metropola koja broji ukupno 1.324 637 stanovnika na prostoru od 533,68 km2   Među njima živi i naš Ogulinac Robert Papež. Zamolili smo ga da nam opiše život u Francuskoj u ovim vremenima korona pandemije i Robi je odmah pristao. Hvala, Robi.

Kako nam govori Robert, sada su već 20-ak dana u karanterni, prema naputku Vlade.
Osim trgovina prehranom , ljekarni i prodavaonica duhana, sva druga prodajna mjesta su zatvorena. Poneka poduzeća još rade, ali rijetko koja i zavisno od industrijske grane  i po strogim režimima rada. Pitanje pomoći opstanku obrtnika, malih radnji i poduzeća je dosta kvalitetno riješeno, pa tako automatski, samo na izjavu poslanu mailom,  isplaćuju se naknade za plaće radnicima, kako bi se nadoknadio gubitak poduzećima koja su morala biti zatvorena zbog uredbe vlade. Otkaza uglavnom nema, ili ako ima, strogo su regulirani, ali to je i uobičajena praksa u Francuskoj gdje su radnička prava dobro riješena i strogo se poštuju.
Većina ljudi koji ne rade i koji su postali tehnički višak su poslani na čekanje i imaju pravo na 86 % posto od svoje uobičajene plaće, ali otkaza nema.

Trenutna situacija za Metropolu Lyon na dan 05/04/2020 je :
• 1250 osoba u bolnici na liječenju
• 214 ukupno umrlih od početka krize
• 595 ozdravljenih
• 99 umrlih u domovima za starije osobe. Ovdje se ta kategorija vodi posebno, jer statistika je bila u kašnjenju tako da tek od neki dan imaju službene statistike o broju smrti u domovima.

“Osobno, imam sreću da mogu raditi od kuće, preko kompjutera , kako je prognozirala nasa bivša predsjednica, mada je “fulala” dio oko plaće ,ali dobro, eto Hrvat radi preko kompjutera i od kuće.
Dakle, izlazim jedino po kruh –svaka 2 dana u lokalnu pekarnicu , za svaki izlaz je potrebno ispuniti papir sa osobnim podacima i zaokružiti jednu od pet mogućnosti koja vam daje pravo izlaska. Dakle, nemamo propusnice, ali samim time što svaki put morate ispuniti papir, i to ručno, ipak vas stavlja u razmišljanje da li je doista potrebno izaći van? Inače, nema traga nestašicama i dućani su dobro opskrbljeni s obzirom na situaciju. U trgovinu po potrepštine idemo samo subotom , znači jednom tjedno , kako bi što više smanjili izlaske, a time i rizik za sebe i ostale.

Škole su isto zatvorene od 12. ožujka i kako stvari stoje ova godina neće ni završiti, a mature i ostalo je za sada sve pod upitnikom. Vrtići  isto tako ne rade, a roditelji koji su doma u karanteni imaju pravo na puni iznos plaće u tom trajanju od strane država za čuvanje djece, ali samo jedan od roditelja. Osobe koje spadaju u kritičnu skupinu, na primjer oni koji boluju od astme, bronhitisa ili plućni bolesnici, također imaju pravo na bolovanje u punom iznosu i to automatski.

To  će Francusku koštati vjerovatno jako puno, no kako imamo možda jedne od najviših poreza na plaće i dohodak, socijala je izuzetno jaka.  Sad u krizi ne pita se za novac, predsjednik i Vlada su rekli “koliko košta da košta, ali nitko neće ostat nezbrinut dok ovo traje”. Od svih država koje sam vidio i posjetio, Francuska je ipak vrh, pogotovo po socijali i sigurnosti. Primjerice, ovdje su sve beskućnike pokupili i smjestili u kampove sa mobilnim kućama, tako da nitko nije vani, na otvorenom, bez krova nad glavom”-kaže nam Robi i šalje fotografije.

Foto 20minutesFoto 20minutesFoto LE PROGRESFoto LE PROGRESFoto 20minutesFoto 20minutesFoto LE PROGRESFoto 20minutesFoto LE PROGRES