Aktualno OG sada Ogulin

Dijete dolazi iz mnogočlane obitelji koja je iz Zagreba migrirala u Ogulin. Još se ne zna je li riječ o lokalnom prijenosu virusa

Dijete staro 18-mjeseci koje je oboljelo od koronavirusa član je mnogočlane obitelji koja je prije nekog vremena migrirala iz Zagreba na područje Ogulina.

Potvrdio je to ravnatelj karlovačke bolnice dr. Ervin Jančić. U ogulinsku bolnicu stiglo je zbog nespecifičnih respiratornih simptoma.

-Nakon drugog dolaska se postavila sumnja, uzet je uzorak te je potvrđen COVID – 19.

Na pitanje Radio Mrežnice zašto je dijete prevezeno na kliniku za infektološke bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagreb Jančić kaže kako je to zbog dobi djeteta i blažih respiratornih simptoma.

– Zbog godišta i mjesta, prevencije i uvjeta te kako ogulinska bolnica nije koncipirana za izolaciju i njegu pozitivnog djeteta prebačeno je u nadležnu kliniku gdje će se pružiti adekvatna i kompletna skrb, rekao Jančić.

Još nije poznato radi li se o lokalnom prijenosu koronavirusa ili je dijete bilo u kontaktu s nekom zaraženom osobom.

– Kako se radi o mnogočlanoj obitelji s područja Zagreba koja je migrirala u okolicu Ogulina nadležna epidemiološka služba će utvrditi koliko je bilo bliskih i daljih kontakata, koliko je bilo kontakata prije migracije, je li to relevantno za ovo vrijeme koje su proveli u okolici Ogulina.

Pedijatrija u ogulinskoj bolnici je zatvorena. Tamo je već napravljena dezinfekcija i dekontaminacija, a Opća bolnica Karlovac će pružiti uslugu svim pedijatrijskim i ginekološkim pacijentima u idućih 14 dana.

Ogulinska bolnica sada ima novih dvoje pedijatara, šest medicinskih sestara i jednu spremačicu koji su morali u samoizolaciju. Od ranije u samoizolaciji je još 15 zdravstvenih djelatnika.

– Ova prva grupa jučer i danas izlaze iz samoizolacije pa će oni preuzeti ponovni rad dok će novi zdravstveni djelatnici sada biti 14 dana u samoizolaciji.(radio-mreznica)