Aktualno Županija

Priopćenje Stožera CZ Karlovačke županije

U Karlovačkoj županiji imamo jednu novooboljelu osobu. Riječ je 1,5 godišnjem djetetu iz okolice Ogulina. Odmah po saznanju o potvrđenoj zarazi novim koronavirusom započele su se poduzimati propisane protuepidemijske mjere kako bi se spriječilo daljnje širenje bolesti. Provode se procesi utvrđivanja njihovih kontakata, a svi kontakti će dobiti mjere samoizolacije. Dijete je u pratnji majke, odmah upućeno u Kliniku za infektivne bolesti dr.Fran Mihaljević u Zagrebu. U samoizolaciji zbog navedenog slučaja su 2 liječnika, 6 medicinskih sestara i 1 spremačica iz OB Ogulin. Do daljnjega je zatvoren Odjel pedijatrije u Ogulinu. Iz OB Ogulin upućena je molba roditeljima da svu bolesnu djecu do daljnjega vode u dječju ambulantu Doma zdravlja u Ogulinu od 7-19 sati, a u vrijeme od 19-do 07:00 na OHBP Opće bolnice Karlovac.
S obzirom na gore navedeni slučaj, u Karlovačkoj županiji imamo 25 osoba kod kojih je potvrđena zaraza koronavirusom (jedna osoba na žalost je preminula). Ukupno je do sada testirano 400 osoba. Čekaju se nalazi 31 uzorka.
U posljednja 24 sata nije bilo kršenja samoizolacije.
Pristigla je Uputa Ravnateljstvu policije prema kojoj e-propusnice koje izdaje Ministarstvo poljoprivrede ne sadrže QR kod, ali Ministarstvo uprave i Ministarstvo poljoprivrede su dogovorili način izdavanja e-propusnica. Propusnice koje izdaje Ministarstvo poljoprivrede sadrže OIB osobe kojoj je propusnica izdana i to je glavni identifikator valjanosti propusnice. Sukladno navedenome valjanost propusnica izdanih od strane Ministarstva poljoprivrede provjerava se očitanjem OIB-a.
Također stigla je dodatna uputa za doktore veterinarske medicine kojima je omogućeno kretanje bez izdavanja e-propusnice, a na temelju članske iskaznice Hrvatske veterinarske komore.
Stanje u Domovima zdravlja i Domovima za stare i nemoćne je stabilno i uredno funkcionira.
Stožer CZ Karlovačke županije apelira na sve građane da unatoč proljepšanju vremena ostanu doma i smanje socijalne kontakte na najmanju moguću razinu. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana. Bit će prilika za druženje, najbitnije je da poštujemo sve propisane sigurnosne mjere kako bi očuvali sebe i svoje najmilije.

Načelnik Stožera CZ Karlovačke županije
Josip Ribar