Aktualno OG sada Ogulin

Javna vatrogasna postrojba organizirala rad u dvije smjene

Kako u ovim izvanrednim okolnostima koje iziskuju i drugačiju organizaciju rada u mnogim tvrtkama, institucijama organizacijama, funkcionira Javna vatrogasna postrojba Ogulin, mogli smo čuti jučer u programu Radio Ogulina. O tome je govorio zapovjednik JVP Ogulin Marinko Turkalj.

On je pojasnio da se i ogulinska JVP prilagodila naputcima Stožera civilne zaštite RH, te dodao:

“Djelatnici Javne postrojbe ne rade više u uobičajenom turnusu 12 – 24- 48, nego rade 24 – 24 , što znači da rade dvije smjene, dok su dvije kod kuće, u samoizolaciji, kod kuće, kako se u slučaju eventualne zaraze ne bi zarazili svi djelatnici javne postrojbe. Radimo u malo ubrzanim i otežanim uvjetima, ali svjesni smo situacije i nema nikakvih problema pa sve svoje zadatke odrađujemo kako da smo u punom sastavu”.

U borbi protiv širenja pandemije koronavirusa, aktivni su i članovi DVD-a s ogulinskog područja koji pružaju pomoć policijskim snagama, a nadziru provedbu odluka koje se odnose na obustavu rada ugostiteljskih objekata, ali poštivanja mjera odredbi koje se odnose na zabranu javnog okupljanja.

Unatoč izazovnim okolnostima, vatrogasci i dalje redovito obavljaju svoje temeljne zadaće, a s obzirom da je tijekom proteklih nekoliko dana zabilježen veći broj požara otvorenog prostora diljem županije i Hrvatske zanimalo nas kakvo je stanje po tom pitanju na našem području.

Marinko Turkalj kaže:

“U Gradu Ogulinu i na području na kojem intervenira JVP Ogulin je znatno smanjen broj požara u odnosu na prošlu godinu. Recimo, mi smo od početka godine zabilježili samo 13 intervencija na požarima na otvorenom prostoru, za razliku od prošle godine kada smo u tom vremenu imali 37 intervencija. Ali, zato nam susjedne općine i te kako imaju velikih problema sa požarima, evo na primjer općina Saborsko, ne znamo što se ove godine dogodilo kod njih, ali oni u ova prva tri mjeseca bilježe 20 intervencija požara na otvorenom prostoru. Do sada je tamo bilo dvije do triintervencije godišnje, a sad odjednom veliki skok. Inače, na području Područne Vatrogasne zajednice Ogulin, u prva tri mjeseca zabilježili smo 71 požar otvorenog prostora. Srećom, nisu bili veliki požari i uglavnom se brzo, na vrijeme interveniralo, tako da su svi ugašeni i stavljeni pod nadzor u roku od dva -tri sata”.

 

Zapovjednik Turkalj kaže da smanjenje broja požara na području Ogulina ipak govori o savjesnom i odgovornom ponašanju naših sugrađana, iako ima i onih koji se ne pridržavaju, svima nam već dobro znanih uputa, vatrogasnih snaga.

S obzirom da nam je proljeće pokucalo na vrata, sunčano je i toplo, počeli su i poljoprivredni radovi kao i radovi na uređenju okućnica koji često završe spaljivanjem biljnog otpada na otvorenom.

“Najbolje je, zapravo, ne spaljivati, ali ako baš moramo paliti, svako spaljivanje potrebno je prijaviti najbližoj vatrogasnoj postrojbi, ne znači samo javnoj, najbližoj na vašem području. Mjesto spaljivanja treba biti udaljeno od prometnica, željezničkih pruga, električnih vodova te minimalno 200 metara od šume. Spaljivanje je dozvoljeno isključivo danju i to za mirna vremena, ne kada puše vjetar. Zabranjeno je spaljivanje nedjeljom i blagdanima”- navodi Turkalj.

Dodajmo ovome da bi bilo poželjno namjeru spaljivanja vatrogascima prijaviti najmanje dan ranije, ukoliko je to moguće. Budimo odgovorni prema sebi i okolišu te vatrogasnim snagama koje u ovim okolnostima rade istim obim posla kao prije, ali s prepolovljenim operativnim snagama, 24 sata dnevno.