Aktualno OG sada Ogulin

Dr. Helena Hlavač – “Stanje u bolnici je zadovoljavajuće i pod kontrolom”

Tijekom prijepodneva programu gradskog radija mogli ste čuti zamjenicu ravnatelja ogulinske bolnice dr. Helenu Hlavač. Prema njenim riječima, u ogulinskoj bolnici nema niti jednog suspektnog niti oboljelog pacijenta od koronavirusa. Stanje u bolnici je zadovoljavajuće i pod kontrolom, a već tjednima provode se proutepidemijske mjere i posebni protokoli prilikom prijema pacijenata.

Dezinficiran je u potpunosti odjel pedijatrije, a, kako naši najmlađi sugrađani ne bi bili bez adekvatne usluge, organiziran je i nešto drugačiji režim rada za najmlađe pacijente.
Tako se tijekom narednih dana, radnim danima, kompletna pedijatrijska skrb može dobiti u pedijatrijskoj ambulanti Doma zdravlja Ogulin od 7-19 h , a od 19-07 h na OHBP-u Opće bolnice Ogulin za hitne slučajeve. U subotu, 11. travnja, u Domu zdravlja Ogulin radi dr. Žgela od 8-20 h, od 20-08 h pedijatar na OHBP- u ogulinske bolnice za hitne slučajeve. Na Uskrs i uskrsni ponedjeljak radit će pedijatar na OHBP-u OB Ogulin, kroz 24 sata.

Između ostalog dr. Hlavač je odgovorila na pitanje koliko se trenutno zdravstvenih djelatnika bolnice nalazi u samoizolaciji.

Sa današnjim danom 3 liječnika, od toga dva pedijatra, zatim 10 medicinskih sestara i jedna spremačica. Izašla su iz samoizolacije tri liječnika i sedam medicinskih sestara i to je osoblje koje je bilo vezano najviše za hitni bolnički prijem.”

Prema riječima zamjenice ravnatelja, bolnica trenutno funkcionira na način da se ne radi hladni operativni program, nego se rade samo hitnoće i primaju se hitni pacijenti.

Dr. Helena Hlavač u nastavku dodaje:

“Pojedine ambulante u bolnici rade neodgodive prve preglede i kontrolne preglede, isto tako radi i hitna rendgen dijagnostika. Onkološke pacijente se obavi, pregledamo ih, napravimo dijagnostiku, a isto tako redovito funkcionira i naš centar za hemodijalizu. Ono što također specijalisti liječnici rade je da se konzultiraju telefonom sa svojim pacijentima. Pacijenti su slobodni nazvati liječnika specijalista, pitati što dalje sa njihovim zdravstvenim stanjem, savjetovati se o daljnjoj terapiji ,a liječnik će usmjeriti pacijenta i preporučiti terapiju.”

Dr. Hlavač je pohvalila strpljivost i ponašanje pacijenata koji dođu zatražiti pomoć liječnika ogulinske bolnice, jer, kako kaže, i sami su svjesni ozbiljnosti cijele situacije.
Unatoč tome u Hrvatskoj su zabilježeni proteklih dana slučajevi pacijenata koji su zatraživši liječničku pomoć zatajili svoje pravo zdravstveno stanje kao i činjenicu da su bili u kontaktu sa oboljelima od koronavirusa.

Uputila je, po tom pitanju, važnu poruku svim građanima:

“Tvrdim da će proboja korona infekcije biti svakodnevno na nivou cijele države, u bolnički sustav jer mi naprosto radimo sa bolesnim ljudima, ne radimo sa zdravima. Međutim, da bi se smanjio broj djelatnika i u samoj izolaciji ili eventualno zaraženog zdravstvenog osoblja je vrlo važno da ljudi govore ispravne epidemiološke podatke, da se ne boje to reći, jer samo na taj način ćemo pravovremeno postaviti sumnju, identificirati pozitivnog pacijenta i uputiti ga tamo gdje se ispravno liječi.” 

Na samom kraju razgovora dr. Hlavač je, između ostalog, sve građane još jednom pozvala da se pridržavaju svih naputaka Stožera civilne zaštite RH, ali i županijskog i gradskog Stožera, te da svakako reduciraju društvene kontakte na najmanju moguću razinu.

Inače, o radu ogulinske bolnice bit će, između ostalog, govora i u nedjelju od 10 sati u programu Radio Ogulina kada će gosti biti upavo dr. Helenu Hlavač, ali i gradonačelnik Dalibor Domitrović.