Aktualno OG sada Ogulin

Centar za socijalnu skrb Ogulin – Primaju se samo žurne i neodgodive stranke

Poput brojnih drugih ustanova i tvrtki koje su prilagodile svoje poslovanje novonastalim uvjetima, učinili su to i djelatnici ogulinskog Centra za socijalnu skrb.

Ustanova je to koja skrbi o najranjivijim skupinama u našoj zajednici, a njihovi djelatnici trenutno su, zbog sprječavanja pojave i širenja koronavirusa, podijeljeni u dvije odvojene i neovisne radne skupine. Skupine se smjenjuju svakih 14 dana. Dok je jedan tim na svom radnom mjestu u Centru, drugi radi od kuće.

Zanimalo nas je kako i na koji način korisnici i štićenici trenutno mogu zatražiti njihovu pomoć, a odgovor smo doznali od v.d. ravnateljice ogulinskog Centra za socijalnu skrb Valentine Crnjaković Vuković:

Sa strankama radimo telefonom i putem maila. Primaju se samo žurne i neodgodive stranke. Dakle taj rad sa strankama je ograničen u ovim okolnostima tako da su djelatnici svaki dan dostupni na telefonima 047 522 042 i 047 525 950 od 8 do 15 sati, a isto tako se mogu obratiti i putem e-maila kojeg mogu pronaći na našim stranicama.

Prema riječima v.d. ravnateljice, i sami korisnici prilagodili su se novonastalim uvjetima i ne dolaze osobno u Centar, već sve rješavaju putem telefona i e-maila. Djelatnice Centra pokušavaju na sve zahtjeve odgovoriti na vrijeme kako bi stranke mogle ostvariti sva svoja prava. Uobičajeni obilasci terena svedeni su samo na one najhitnije slučajeve.

Mnogi stručnjaci su se pribojavali da će uslijed novonastale situacije doći i do porasta obiteljskog nasilja, ali, prema riječima Valentine Crnjaković Vuković, to se na našem području, na svu sreću, nije dogodilo.

Važna pažnja u radu Centara za socijalnu skrb posvećena je u ovim uvjetima starijim i nemoćnim osobama, a evo što nam je po tom pitanju rekla naša sugovornica:

Sve upute i sve što mi radimo usmjereno je na spriječavanje širenja epidemije i zbrinjavanje starijih i nemoćnih i onih kojima treba smještaj tako da smo imali i u ovo vrijeme žurnih smještaja starih i nemoćnih koji više ne mogu živjeti sami. Zahvalila bih se i udomiteljima na njihovom radu.

Svima su nam se životi tijekom proteklih tjedana radikalno promjenili, a ne nosimo se svi jednako dobro s tim promjenama. Stoga je za građane otvorena i posebna telefonska linija za psihološku pomoć. Valentina Crnjaković Vuković zaključno kaže:

Ovo je zaista teško razdoblje na koje nitko nije niti spreman i svi se teško nosimo s ovom situacijom i stvarno je nekad potrebno neko savjetovanje i pomoć educirane osobe. Tako mdruštvo Crvenog križa Karlovačke županije osigurava psihološku pomoć koju od 0 – 24 sata pružaju educirani volonteri na dežurni telefon, pozivi su besplatni, 0800 1188, nakon što se javi sekretarica utipka se broj 047. Tako da se svi građani mogu javiti ako osjećaju tjeskobu, strah, bilo kakve probleme, a pogotovo oni koji moraju biti u samoizolaciji i nemaju kontakt čak ni sa svojim najbližima. (ROG)