KORONAVIRUS UŠAO I U DOM ZA STARIJE U DUBROVNIKU Zaražena jedna osoba, ima još sumnjivih slučajeva, u domu u Pločama broj zaraženih skočio na 12

Koronavirus je, nakon potvrđenih infekcija u Splitu, Koprivnici i Pločama, ušao u još jedan dom za starije osobe. Kako je potvrdio dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, jedna zaražena osoba evidentirana je u Domu za starije u gradu Dubrovniku.

– U odnosu na jučer imamo nažalost povećan broj pozitivnih. Imamo ih 15. To je učinak korisnika doma zdravlja iz Ploča – rekao je župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

– Nažalost, imamo zaraženu osobu i iz Doma za starije u Dubrovniku – kazao je Dobroslavić, kako ga je citirao Dubrovački dnevnik.

– Stanje je teže, epidemiju ne držimo posve pod kontrolom. Ne znamo sve kontakte zaraženih, odnosno bolest se širi i izvan poznatih kontakata dosad oboljelih – poručio je župan Dobroslavić.

Ravnatelj dubrovačkog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić otkrio je detalje o 15 novozaraženih.

– Dvije osobe su kontakti šire obitelji iz Ploča, jedna osoba je štićenik doma za starije i nemoćne u Dubrovniku. Svi ostali su štićenici ili djelatnici doma iz Ploča. Što se tiče Dubrovnika, osoba iz doma za starije je smještena u Opću bolnicu Dubrovnik. Radi se o nepokretnoj osobi, koja je bila u sobi s još jednom osobom, koja je u dobrom općem stanju. Njemu će se danas uzet bris, još jedna štićenica je sinoć imala temperaturu, danas je prebačena u bolnicu i bit će testirana. Svim djelatnicima koji su bili u kontaktu s dokazano pozitivnim je uzet ili će biti uzet bris. Oni će biti u samoizolaciji, izjavio je Lakić.

Kazao je da je pretpostavka da je u Dom za starije Dubrovnik virus donio netko izvana, ili iz hitnih službi ili zaposlenika Doma.

– Imamo jednog pozitivnog zasad. Idemo nekim epidemiološkim redom. Sad uzimamo briseve onih koji su bili u riziku. I nakon toga ćemo vidjeti daljnje mjere. Djelatnici doma trebaju imati zaštitu. Sad ja ne mogu znati tko nosi, a tko ne nosi. Uzeli smo briseve 17 djelatnika doma, plus troje štićenika doma – izjavio je Lakić.

– Što se tiče Ploča, još uvijek nije zaražen cijeli Dom za starije. Zaraženo je 90 posto doma – naveo je Lakić.

– Pred nama su teški dani, sasvim sigurno. Molimo da izbjegavate sva obiteljska druženja, mi sada ne znamo tko je sve zaražen i stvari se mogu jako zakomplicirati ako ne budemo disciplinirani – poručili su iz Stožera.(jutarnji.hr)

Facebook Comments