Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Najveća ruska stručnjakinja objavila datum kada će koronavirus u svjetskoj metropoli doživjeti vrhunac

moskva

MOSKVA SE PRIPREMA ZA IZVANREDNO STANJE

– Nalazimo se tek u podnožju vrhunca zaraze, nismo došli niti na pola puta. Vrhunac tek dolazi – rekao je u petak 10. travnja moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanjin u intervjuu za tamošnju televiziju.
Vrhunac zaraze, kako kaže Veronika Skvorcova, ruska Alemka Markotić, očekuje se 20. travnja, a onda bi krizno vrijeme, tzv. plato zaraze, trajalo čak do prvih dana lipnja, kada se može očekivati početak pada. To bi bilo neko vrijeme stagnacije, odnosno krivulja s blagim povećanjima ili s padovima zaraze, a u Moskvi bi za to vrijeme, očekuju stručnjaci, moglo umirati i do 12 ljudi dnevno, u prosjeku.

– Naš zdravstveni sustav tih će mjesec dana plesati na rubu kolapsa – priznaje Skovoroca.
Zbog toga je predsjednik Vladimir Putin dao ukaz kojim će se studenti medicine završnih godina (od treće godine studija) te medicinske sestre i drugo medicinsko osoblje iz srednjih i strukovnih medicinskih škola završnih razreda, kao i profesori na medicinskim fakultetima, učilištima i školama priključiti borbi protiv koronavirusa i pomoći u liječenju. Javljaju se i umirovljeni liječnici kako bi pomogli. Naime, u Moskvi je u liječenju i sprečavanju korone angažirana trećina svih liječnika i medicinskog osoblja, njih oko 40 tisuća, a stručnjaci predviđaju da će, u mjesecu vrhunca zaraze, trebati još najmanje toliko medicinskog osoblja.
Moskva je inače najveće žarište Covida-19 u Rusiji. U Rusiji je u petak 10. travnja bilo zaraženo 11.917 ljudi, od toga u Moskvi 7822, a umrlo je dosad 94, od čega u Moskvi 50 ljudi. Uz to Moskva je samo u nekoliko dana imala povećanje od 1122 novooboljela te je zazvonilo dodatno na uzbunu.

Anastasija Rakova, zamjenica gradonačelnika zadužena za socijalna pitanja, kaže da već sada bolnice i hitni prijemi rade na granici izdržljivosti. Doduše, respiratora i kreveta ima dovoljno, ali brzo širenje bolesti zabrinjava stručnjake. Inače, ruski epidemiolozi koji rade na pronalasku cjepiva smatraju da bi se već krajem lipnja prototip cjepiva mogao testirati i na ljudima, jer je pokazao izvanredne rezultate na miševima i lasicama, koje uz pomoć cjepiva stvaraju potrebni imunitet.

U Moskvi su već danima zatvoreni svi kafići, kina, škole i šoping-centri, a prema pokazateljima i istraživanjima, čak 80 posto Moskovljana pridržava se mjera karantene i ostali su u svojim domovima.U danima karantene korištenje moskovskog metroa palo je za 80 posto, a drugoga gradskog prijevoza za 75 posto.

Predsjednik Vladimir Putin proglasio je “kolektivni godišnji odmor” do kraja travnja za cijelu Rusiju, uz zadržavanje plaća, a ministar financija Anatolij Siluanov najavio je da će država posegnuti za zlatnim rezervama (koja sačinjavaju više od 550 milijardi dolara) kako bi osigurali isplatu mirovina i plaća.

Najavljeno je da će zamrznuti i cijene prehrambenih proizvoda, koji su zbog pada rublje, zbog drastičnog pada cijene nafte kao glavnog proračunskog mehanizma Rusije, posljednjih dana u prosjeku poskupjeli i do 20 posto.

Rusija se nada da će postići dogovor sa zemljama proizvođačima nafte da maksimalno smanje proizvodnju, kako cijena nafte ne bi pala i ispod sadašnjih 22 dolara po barelu, što je najniža cijena u 21. stoljeću. Čak se nadaju da bi zbog toga, a i ublažavanja korone i potrebe svjetskoga gospodarstva da ne potone u potpunu recesiju, nafta mogla dostići cijenu i do 30 i nešto više dolara po barelu.
I sam Putin više nije u Kremlju, nego radi u svojoj podmoskovskoj rezidenciji Novo Ogorjovo, gdje mu je instaliran poseban videozid za komunikaciju s mnogobrojnim gubernatorima, ministrima i ostalim državnim i lokalnim dužnosnicima po Rusiji.

Jedino čega se Putin još nije odrekao jest vojna parada 9. svibnja u povodu 75. godišnjice pobjede u Drugom svjetskom ratu. Zasad se pripreme i dalje provode, a parada se ne namjerava ni otkazati niti odgoditi. Doduše, neki ruski mediji pišu kako na paradu neće moći stariji od 65 godina, dakle niti jedan veteran rata, ali neki sve više nagađaju da bi mogla biti odgođena za jesen, premda iz Kremlja kažu da se sve odvija po planu. Putin zasad još ne odustaje od parade, iako se koronavirus u Rusiji širi nevjerojatnom brzinom. Na početku su se čak svi čudili kako Rusija ima manje zaraženih od Luksemburga ili Estonije, ali sada je, nažalost, Rusija izbila među vodeće zemlje po broju zaraženih. (jutarnji.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Epidemija bukti u Češkoj, premijer upozorava: ‘Bolnice su nam na rubu potpune katastrofe‘

OgPortal

Milanović najpopularniji političar, Plenković odmah iza, nakon dugo vremena čelnik SDP-a je treći

OgPortal

Srbija djelomice postrožila mjere ograničenjem rada ugostiteljima

OgPortal

Njemačka će pivarima isplatiti odštetu za neprodano pivo

OgPortal

Peđa Grbin: Nek’ Plenković pita Merkel u vezi s ulaskom u kafić

OgPortal

Zaposleno 25 žena koje će skrbiti o 160 starijih osoba

OgPortal