Aktualno OG sada Ogulin

Dr. Helena Hlavač: Test djeteta iz Plaškog obavljen je u Klinici Fran Mihaljević, a ne u Ogulinu

Rad i djelovanje ogulinske Opće bolnice i bolnice branitelja Domovinskog rata, bila je jedna od tema današnje radijske emisije Oči u oči, u kojoj su gostovali gradonačelnik Dalibor Domitrović i zamjenica ravnatelja bolnice Dr. Helena Hlavač.

Naravno, bila je neizbježna i tema o kojoj se ovih dana najviše govori, a to  je 1,5 godišnje dijete iz Plaškog koje je pregledano u bolnici i za koje je utvrđeno da je zaraženo koronavirusom. Dr. Hlavač stoga je pojasnila:
“Djevojčici je postavljena sumnja na infekciju i uzet je bris, što je rutinska pretraga. Nalaz je poslan u laboratorij za infektologiju u Kliniku Fran Mihaljević i oni su izradili test i javili da je dijete zaraženo. Stoga je odmah i osoblje stavljeno u izolaciju i zatvoren odjel pedijatrije. Nakon toga dijete je transportirano u Fran Mihaljević, gdje su uzimali dodatne kontrolne briseve i nakon toga došli su negativi nalazi. Rečeno nam je da postoji određen broj testova koji nisu 100 posto točni, a upravo ovaj  je bio jedan od tih slučaja, iako se češće događa da su testovi najprije negativni, pa onda pozitivni. Epidemiolozi su procijenili da je nužna samoizolacija i mi smo postupili u skladu s njihovim mišljenjem”-rekla je Dr. Hlavač, ali ni ogulinska bolnica, ni Županijski  Stožer o tome još nisu dobili službene informacije, iako je vijest o tome još prekjučer objavila HINA.

Ni gradonačelnik Dalibor Domitrović ne razumije zašto se službena informacija nije dostavila u Županijski i Gradski Stožer civilne zaštite, a po njemu je krivnja u načinu komunikacije, koji treba biti brži i kvalitetniji, te će im već sutra uputiti dopis. To znači da će tek nakon dobivanja službene informacije  s radom normalno moći nastaviti Odjel pedijatrije ogulinske bolnice koji je zatvoren 7. travnja.

“Nije ugodno pročitati da smo radili nesavjesno, ali mi pazimo i više nego što bismo možda i trebali, svakom se pacijentu pristupa vrlo profesionalno. Kompletno osoblje bolnice maksimalno je angažirano, radi se u složenim uvjetima, pogotovo u OHBP-u. Pacijenti dolaze i moramo procijeniti je li potrebno slati na uzimanje brisa, te u tom cilju surađujemo i s karlovačkom bolnicom”-rekla je Dr. Hlavač, uz napomenu da je bolnica i “fizički” pregrađena kako bi se spriječilo moguće širenje zaraze.

Gradnačelnik Domitrović rekao je da će se pojačati kontrole okupljanja, što će uz komunalno redarstvo obavljati i HGSS i vatrogasci, te još jednom apelirao na slušatelje da ostanu doma.

I ovog puta u emisiju su se mogli uključiti zainteresirani slušatelji, čime je završena i peta “korona emisija” Oči u oči.