Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Pojedemo 50 milijuna jaja na mjesec

jaja ist

Jaja su, uz šunku, najtraženija namirnica za Uskrs. Njihova proizvodnja u Hrvatskoj, unatoč krizi, nije smanjena. Prema nekim procjenama, u našoj se zemlji pojede 50 milijuna jaja na mjesec, a za uskrsne blagdane potrošnja poraste i do 80 milijuna komada.

Na jednoj od najvećih domaćih farmi jaja, bjelovarskoj Gali, potpuno su se prilagodili novim mjerama zaštite. Samo je u početku bilo manjih problema, zbog nabave dijela stočne hrane. Hrvatski proizvođači mogu zadovoljiti gotovo 90 posto domaćih potreba za jajima.

No upravo je niska veleprodajna cijena problematična za naše proizvođače, koji su proteklih godina imali velika ulaganja kako bi se prilagodili strogim europskim uvjetima.

– U Austriji je cijena takva da se za 196 eura može prodati po veleporodajnoj cijeni 1600 jaja ili 100 kg jaja, dok je to u Italiji isto tako negdje oko 181 euro. Mi u Hrvatskoj postižemo jedva 142 eura za 1600 jaja, kaže direktor Gale Jakov Čorić.

Jaja s velikih farmi plasiraju se u trgovačke centre, no manjim proizvođačima prodaja je gotovo zaustavljena. Zdravko Demerac ponovno je, nakon 18 dana, na bjelovarskoj tržnici, a u međuvremenu se pokušao snaći s dostavom. Prodaja mu je pala za 70 posto.

Zbog opreza kupaca, kaže, ne očekuje brz rast prodaje. Hrvatska je lani izvezla jaja za gotovo dva i pol milijuna eura, a uvezla za 4 i pol milijuna. (hrt.hr)

Posljednje objavljeno

Rad pedijatrijske ordinacije u jednoj smjeni

OgPortal

Zoran Mamić: Podnio sam zahtjev za odsluženjem kazne u Bosni i Hercegovini!

OgPortal

Apel ravnateljice Doma zdravlja Zlate Kurelac

OgPortal

Žena i muškarac s Krka ostali bez više od milijun kuna, policija: ‘Ovo su najčešće online prevare‘

OgPortal

Tomislav Boljar (HSS) i Katarina Srakočić (SDP) traže povjerenje Dugorešana za još jedan mandat: Nastavljamo kadi smo stali

OgPortal

Došli na cijepljenje na Velesajam, dočekalo ih neugodno iznenađenje: ‘Netko za ovo treba odgovarati!‘

OgPortal