Aktualno Županija

Koliko gradovi i općine u Karlovačkoj županiji sami mogu ublažiti posljedice krize? Pogledajte koje su mjere donijeli i čega ćemo se odreći

Provjerili smo što lokalne vlasti poduzimaju u uvjetima borbe protiv epidemije i još više “koronakrize” koja prijeti kolapsu gospodarstva – “prošetajte” s nama po cijeloj Karlovačkoj županiji i pogledajte što se radi…

Dok su neki gradovi i općine već poduzeli mjere kojima pokušavaju stabilizirati svoje proračune, ali i istovremeno pomoći onima koji ih pune, građanima i poduzetnicima, a neki ih tek planiraju, jedino je sigurno da će ove godine promjene u tim proračunima biti najčešće i najveće ikad. U predviđanja bilo kakve druge vrste, trenutno se, valjda, ni astrolozi, vidovnjaci i različiti stručnjaci zajedno, ne bi upuštali.

Kako god, Karlovačka županija, iako su najavljene različite uštede, službeno nam je tek odgovorila da “intenzivno rade na rebalansu proračuna kojim će stvoriti uvjete za uštede te pomoći gospodarstvu i najpotrebitijima”. Dodali su i da će o svemu tome izvijestiti početkom idućeg tjedna.
GRAD KARLOVAC

Središte županije, Grad Karlovac, još je 16. ožujka uveo neke mjere štednje i to u cijelom gradskom sustavu.

– Potvrđuje se naša prvotna procjena da će gradski proračun, uslijed mjera podrške poduzetništvu i građanima te smanjenih prihoda uslijed šteta u gospodarstvu i mjera Vlade RH ostati bez 36,5 milijuna kuna za ožujak, travanj, svibanj i lipanj. Svjesni situacije, cijeli gradski sustav od uprave, ustanova i tvrtki već od polovice ožujka funkcioniraju po principu hladnog pogona, obavljajući osnovne poslove te osiguravaju nesmetano funkcioniranje osnovnih komunalnih i socijalnih poslova te provedbu započetih projekata sufinanciranih europskim sredstvima. U tom kontekstu već nekoliko tjedna radimo i na rebalansu proračuna kojeg će biti jako zahtjevno napraviti jer se stanje mijenja iz dana u dan. Prvi cilj je ustabiliti proračun do kraja 2020. Iako smo svjesni da će biti jako zahtjevno uvjereni smo da ćemo uspjeti. Iz tog razloga odlučili smo se raditi po principu vraćanja proračuna u cijelom sustavu na početne postavke, ili slikovito rečeno vraćamo se na „tvorničke postavke“, navode u Gradu.

Napominju da je jasno kako će drastično smanjivati ili odustajati od mnogih projekata poboljšanja komunalne infrastrukture, morati odustati od svih manifestacija koje su planirali, a da će i u cijelom sustavu doći će do smanjenja primanja i materijalnih prava zaposlenika.

– Ovdje nam je važno postići suglasje sa sindikatima i naši prijedlozi imaju za cilj stabilnost proračuna i solidarnost sa svima u našem gradu. Vjerujemo da ćemo i ovaj dio riješiti u naredna dva tjedna, kažu i podsjećaju da su već povećali iznos socijalnog programa za milijun kuna jer su uvedene pomoći za sve koji su ostali bez posla uslijed koronakrize, te dodatna 2 milijuna kuna, pa su ukupno 3, za potpore obrtnicima i malim poduzetnicima. Kako će taj novac dodjeljivati, dogovorit će s Obrtničkom komorom čiji su članovi sugerirali da se pričeka još neko vrijeme zbog nepredvidljivosti događanja i Vladinih mjera potpora.

Karlovcu će posebno zahtjevno biti zatvaranje financijske konstrukcije gradskog dijela EU projekta Karlovca II, ponajviše dijela koji se odnosi na Zvijezdu.

– Kako je izgledno da se nastavlja realizacija ITU mehanizma veliki izazov će biti pratiti sve projekte unutar ovog financijskog mehanizma. Nismo odustali od ovih projekata. Zauzeli smo stav da naš rebalans osim ušteda mora imati i dimenziju života nakon korona krize jer smo svjesni da na taj način pomažemo i lokalnim gospodarstvenicima. Ipak, jasno je da ne možemo utjecati na globalna gibanja i posljedice krize, zato cijelom ovom rebalansu pristupamo krajnje trezveno i realno, napominju u Gradu.

Zaključuju da će korona kriza ostaviti velike ožiljke na planiranim aktivnostima i projektima, ali i ističu da je najvažnije sačuvati zdravlje i svaki život.

– Ovo je vrijeme solidarnosti i kreativnosti. Uvjereni smo da javni sektor i privatni sektor zajedno sa socijalnim partnerima i svim građanima može prebroditi sve štete te se u potpunosti reorganizirati i pripremiti za nove izazove. Ovo kriza je i prilika da budemo kreativniji i učinkovitiji u poslovnim procesima, poručuju iz Grada Karlovca.

I općine, daleko manjih proračuna od karlovačkog, povukle su poteze kojima se odriču svojih prihoda kako bi pomogli gospodarstvu i građanima.

OPĆINA DRAGANIĆ

U Draganiću su tako, po riječima načelnika Stjepana Bencetića, oslobodili plaćanja komunalne naknade i najma prostora u vlasništvu Općine sve one koji su prestali raditi, a odluku treba potvrditi i Općinsko vijeće ovaj mjesec.

– Za sad nemamo veliki manjak prihoda u proračunu iako ih, naravno, očekujemo ovaj i idući mjesec. Nećemo ići s većim projektima koji nisu baš prioritetni, ali s onim razvojnim hoćemo. Ne planiramo za sad niti smanjenje naknada vijećnicima i plaća zaposlenicima; nas je petero zaposlenih, od kojih su dvoje na bolovanju, troje radi, i imamo relativno niska primanja. Naravno, ako vijećnici donesu odluku o smanjenju naknada, tako će biti, kazao je Bencetić za KAportal, dodavši da trenutno rade najviše na stvarima vitalnim za funkcioniranje i propusnicima, ne i projektima iako su neke važne, poput reciklažnog dvorišta, prijavili na natječaje i čekaju rezultate.

OPĆINA CETINGRAD

Cetingrad idući mjesec planira sjednicu Općinskog vijeća, a na njoj i rebalans proračuna i prijedlog mjera.

– Za sada razmišljamo o mjerama uštede koje se odnose na uštede prilikom održavanja i izgradnje komunalne infrastrukture (osim preuzetih ugovornih obaveza i EU projekata), donacija udrugama građana, reprezentacije i općenito materijalnih troškova. Projekcije iznosa u ovom trenutku ne možemo predvidjeti. Također, razmatrat će se i ukidanje komunalne naknade direktno pogođenim poduzetnicima (ugostiteljima), te povećanje naknada za socijalno najugroženije, najavila je načelnica Općine Marina Kalić.

OPĆINA LASINJA

U Lasinji su neke poteze za lakši život i gospodarstvenicima i građanima već povukli. Načelnik Željko Prigorac navodi da su u 100-postotnom iznosu oslobodili plaćanja, premda niske, komunalne naknade poduzetnike, roditelje plaćanja dječjeg vrtića, uskrsnice su ukinute, planirano je ukidanje vijećničkih naknada, smanjit će financiranje udruga iako su im isplatili dio planiranih sredstava. Potpore vatrogastvu ostaju.

– U planu je smanjenje 10 posto plaća zaposlenih, ali ne ljudima koji imaju ispod 5.000 kuna. Na žalost, ne možemo puno napraviti jer naši su prihodi iz poreza na dohodak, a to je smanjeno, javna rasvjeta već je štedna i na tim troškovima ne možemo uštedjeti, u investicije nećemo ulaziti i moramo riješiti do kraja plaćanja već započetih EU projekata, poput uređenja sportskih terena i prometnice, vidjet ćemo što će ministarstvo riješiti s poravnjanjem. Sad nemamo veliki udar nezaposlenosti, sreća da firme još rade iako smanjenim kapacitetom, Jamnica radi…u stvari, kod nas ne radi jedan autoprijevoznik i dva ugostiteljska objekta, poljoprivrednici rade. Ne vidimo veliki udarac na proračun, ali ga očekujemo, rekao nam je Prigorac, napomenuvši da život, obzirom na uvjete, funkcionira dobro zahvaljujući razumnosti ljudi pa najviše problema imaju s tim što najčešće ne koriste e-propusnice.

OPĆINA KRNJAK

I u Krnjaku, kao i drugdje, Općina radi „na hladnom pogonu”, odnosno, onome što je nužno za svakodnevno funkcioniranje. I tamo su u nedoumici oko započetih projekata pa će s onim sufinanciranim iz EU nastaviti, dok će za prijavljene ministarstvima vidjeti što će odlučiti država, odnosno, hoće li biti nastavljeni ili obustavljeni.

Sami su, pak, poduzeli što su mogli pa tako organizirali šivanje i podjelu zaštitnih maski, pripremili pakete različitog sjemenja za sadnju, ali i pakete s hranom onima kojima treba.

– Radimo, nemamo prostora da kažemo: nećemo raditi dok ne prođe kriza jer ako to napravimo, potpisali smo vlastitu krizu u periodu nakon koronakrize! Nastavit ćemo funkcionirati normalno, osim ako ne bude drugačijih naredbi Vlade koje treba poslušati. Ne bi bilo dobro ići u velika smanjenja realizacije jer bi to imalo vrlo teške posljedice. Nadam se da ćemo se svi, od lokalne do državne uprave, usmjeriti na aktivaciju poduzetništva, pogotovo onu vezanu za domaću proizvodnju, kako bismo smanjili krizu koja je pred nama jer ako budemo išli samo u smanjenje prihodovne strane, bit ćemo u većoj krizi nego što bi trebala biti; ne smijemo biti generator kriza, mi smo ti koji moramo umanjiti posljedice globalne krize i biti spremni za period ispred nas, naglašava načelnik Općine Dejan Mihajlović.

Potraje li ova kriza, iako do sad Općina nije, primjerice, stopirala komunalnu naknadu jer je minimalna, o svim mjerama uštede će se sasvim sigurno i raspravljati i odlučivati.

OPĆINA VOJNIĆ

– Načelnik priprema prijedlog rebalansa proračuna za sjednicu općinskog vijeća idućeg tjedna. Trenutno se vrši analiza prihoda za ožujak i travanj 2019 i 2020.g. za svaki dan, na temelju čega će se napraviti simulacija prihoda za 2020. godinu, rečeno nam je u Općini Vojnić. Dodaju da će na temelju dobivenih rezultata moći će se napraviti ozbiljan prijedlog rebalansa.

– Nama je cilj do kraja godine prvenstveno osigurati rad općinskih institucija uz plaćanje svih računa i preuzetih obveza kao i redovito funkcioniranje javnih komunalnih poduzeća, vatrogasnog društva i crvenog križa da bi naši žitelji imali komunalnu uslugu čak i u najgorem scenariju epidemije. U ovoj situaciji životi i zdravlje naših sugrađana je na prvom mjestu, tako se i načelnik obvezao ugovorom sa svim JLS Karlovačke županije da će općina Vojnić ovim rebalansom osigurati 120.000 kuna za nabavku respiratora i zaštitne opreme za OB Karlovac, kažu u Vojniću kao i da se svi započeti EU projekti moraju se nastaviti, dok će svi projekti koji se financiraju općinskim novcem biti će stopirani do jeseni.

– Što se tiče mjera za potpore, rebalans neće biti populistički, nego realan i svrsishodan. Bit će predložene mjere ublažavanja posljedica krize samo za poduzetnike koji su izmirili svoje obaveze prema općini i komunalnim poduzećima za 2019. godinu, dodaju u Vojniću.

GRAD DUGA RESA

Grad Duga Resa reagirao je promptno. Prije gotovo dva tjedna gradonačelnik Tomislav Boljar odlučio je smanjiti plaće sebi i pročelnicima te svim direktorima, ravnateljima i rukovodećem kadru u svim gradskim tvrtkama i ustanovama od Vrtića, Knjižnice, Pučkog otvorenog učilišta, Sportske, Turističke i Vatrogasne zajednice pa do Komunalnog i Čistoće za 15 posto, a svim ostalim djelatnicima u ovim tvrtkama za 10 posto. Smanjenje plaća izbjegli su jedino terenski djelatnici Komunalnog i Čistoće, jer o njima ovisi i funkcioniranje kompletnog grada, od odvoza smeća do vodoopskrbe. Poduzetnicima koji ne rade za vrijeme trajanja krize korona virusom Grad neće naplaćivati zakup poslovnog prostora u svom vlasništvu, komunalna naknadu, naknadu za korištenje terasa i površina, spomeničku rentu sukladno naputku države, a isto tako Čistoća neće naplaćivati niti fiksni niti varijabilni dio cijene odvoza smeća. Obustavljaju se sve prisilne naplate i prisilna iseljenja. Svi roditelji obzirom da je Vrtić zatvoren od 16. ožujka do daljnjeg neće plaćati ništa.

– Čujem da se neke lokalne uprave odriču uskrsnice, božićnice i slično, no mi takva davanja nismo imali ni do sada i zato smo odlučili smanjiti plaće, jer želimo iskazati solidarnost s našim građanima. Uštede možda neće biti velike, ali nisu ni beznačajne osobito ako ih gledamo kroz period od nekoliko mjeseci. Primjerice, smanjenjem izdvajanja za plaće u Čistoći podmirivati će se leasing kamiona za odvoz smeća na mjesečnoj razini. Isto tako, želim istaknuti Vrtić, gdje smo morali ići na smanjenje, iako tete nisu krive što su doma, ali tamo imamo 60 zaposlenih i Grad mora namiriti te plaće, a prihoda od roditelja neće biti. Očekujem da će se za dva mjeseca vidjeti prva slika, no mi smo smatram na vrijeme povukli ručnu. Sve ugovoreno, što se tiče projekata će ići, ali novo će stati ili ići u malom obimu, kaže nam Boljar.

OPĆINA BARILOVIĆ

Male općine s relativno malim prihodima u ovoj situaciji malo mogu učiniti i na uštedama, ali ipak njihovi čelnici ne ostaju skrštenih ruku. Tako je Općina Barilović taman prije izbijanja koronakrize ukinula komunalnu naknadu za područje cijele općine za stambeni prostor.

– Već se pomalo osjeća slabije punjenje proračuna, stoga ćemo uskoro donijeti službenu odluku i o oslobađanju plaćanja komunalne naknade za poslovne prostore, iako poduzetnici nemaju što plaćati, jer uplatnice nismo ni poslali. Općinsko vijeće zasjeda telefonski, pa vijećnici ne dobivaju naknade, a ovisno o punjenju proračuna, razmislit ćemo i o smanjenju plaća, ali nas je samo troje, stoga bi i uštede u tom smislu bile vrlo male. Komunalno poduzeće radi normalno, odvozi se smeće, uređuju javne površine, naravno uz potrebne mjere zaštite. Provodimo sve ugovorene projekte i mislim da njihovo financiranje u ovoj godini nije upitno, ali ne ugovaramo nove, dok ne vidimo kako će biti dalje – kaže načelnik općine Dražen Peraković dodajući kako trenutno najviše vremena troše na izdavanje propusnica.

OPĆINA BOSILJEVO

U Općini Bosiljevo koja je ovogodišnji proračun planirala na oko 7 milijuna kuna smatraju kako će se tek za 2-3 mjeseca podrobnije znati koliko će se kriza odraziti na stanje u općinskoj blagajni, stoga će rebalansom kojeg planiraju za lipanj korigirati pojedine troškove i proračunske pozicije.

– Sve ovisi hoće li država ubuduće ispoštivati odluku o dodjeli sredstva iz Fonda poravnanja i vratiti nam ono što smo ranijim mjerama Vlade izgubili. Obzirom na situaciju u državnom proračunu teško je sad reći što će biti iako se nadam kako će ipak obećanje ispuniti. Objekti ne rade, prihodi su nam definitivno manji, a kako imamo i dosta ljudi koji rade u susjednoj Sloveniji čekamo da vidimo kako će i njihovi poslodavci to tolerirati. Za mjesec, dva bit ćemo pametniji, tada ćemo napraviti detaljnu analizu i onda se korigirati – kaže Josip Kasun načelnik općine Bosiljevo dodajući kako po novom porez od inozemnih mirovina ide u prihod općini za razliku od plaća ostvarenih u drugoj državi.

OPĆINA NETRETIĆ

– Mjere štednje provodimo već nekoliko godinama, a općinom upravljamo manirom dobrog gospodara. Za sada još nismo osjetili krizu i vjerujem kako je još neko vrijeme nećemo osjetiti, a ako do nje dođe poduzet ćemo određene mjere. Koliko god bude moguće od kapitalnih projekta, modernizacije 9 ne razvrstavah prometnica, uređenja groblja Novigrad i izgradnje Sportsko rekreacijskog centra Dobra za kojeg očekujemo građevinsku dozvolu, nećemo odustati – kaže Marijan Peretić načelnik Općine Netretić dodajući kako smanjenje plaća i rasterećenja za poduzetnike neke su od opcija koje dolaze u obzir u slučaju potrebe.

OPĆINA GENERALSKI STOL

Većina čelnika lokanih uprava smatra kako će zbog korona krize morati odustati od novih projekata koje su planirali. Takva je situacija i u Općini Generalski Stol gdje osjećaju slabije punjenje proračuna te smatraju kako će se posljedice tek vidjeti. Zato za sada planiraju dovršiti samo ugovorene projekte.

– Rečeno je da će ova godina biti na nivou 2015. godine, a na naših oko 6 milijuna kuna proračuna, smatram da možemo očekivati pad prihoda od 300 do 400 tisuća kuna. Uplatnice za komunalne i grobne naknade nismo uopće stanovništvu poslali i do daljnjeg i nećemo. I do sad smo bili socijalno osjetljivi, prirez nemamo, a od komunalne naknade godišnje prihodujemo 180 tisuća kuna, što je vrlo malo. Za sada Vijeće ne radi, Uskrsnice nismo isplatili, a razmišljamo i o smanjenju plaća u općini iako nas je samo troje pa ni uštede neće biti velike. Poduzetnici koji ne rade dobit će potpore u skladu s mjerama Vlade. U cijeloj općini javna rasvjeta je prebačena na led tehnologiju pa smo i tu ostvarili određene uštede. Bez obzira na ovu krizu pripremili smo i nove poticaje za poljoprivredu koji će biti donijeti na narednoj sjednici Vijeća, kazao je načelnik općine Alen Halar dodajući kako općina nema velike namete prema ljudima, ali zato sad nema ni mogućnosti velikih ušteda.

GRAD OGULIN

Viša referentica za protokol i odnose s javnošću Gordana Puškarić ističe kako je Grad Ogulin sve vlasnike poslovnih prostora i građevinskih zemljišta namijenjenog poslovnim djelatnostima oslobodio plaćanja komunalne naknade od 1. travnja do 30. lipnja, a u istom periodu poduzetnici koji su obuhvaćeni mjerom zabrane rada oslobođeni su plaćanja zakupa poslovnog prostora, poreza na korištenje javnih površina te poreza na potrošnju. Poduzetnici neće plaćati niti odvoz smeća, a plaćat će samo fiksni dio vodne usluge. Ukinuto je i plaćanje spomeničke rente, dječjeg vrtića i parkirališta, a odgođeni su svi postupci prisilne naplate za dužnike te se za ovaj period neće obračunavati zatezne kamate.

– U rebalansu proračuna Ogulin će pokušati iznaći sredstva za dodatnu pomoć poduzetnicima koje će kriza najteže pogoditi, a ušteda od oko 800.000 kuna očekuje se kroz likvidaciju tvrtke Poduzetnička zona d.o.o. Djelatnici Grada, kao i svih gradskih tvrtki i ustanova, neće dobiti uskrsnice, a razmatraju se i dodatna smanjenja plaća i ostalih rashoda u budućem razdoblju, ako bude potrebno, rekla je Puškarić.

Protiv krize se Ogulin planira boriti i projektima – posebno onima koji se sufinanciraju iz EU fondova. Trenutačno su u različitim fazama provedbe projekti vrijednosti od preko 100 milijuna kuna, koji bi također trebali utjecati na umanjivanje posljedica krize.

OPĆINA JOSIPDOL

– Donešena je odluka da će svi poduzetnici obuhvaćeni zabranom rada biti oslobođeni plaćanja svih obaveza prema općini, tijekom cijelog trajanja restriktivnih mjera. Otkazani su svi potencijalni novi projekti, odrađuju se samo oni koji su bili već u tijeku, a velik problem predstavljaju propusnice. rekao je načelnik Josipdola Zlatko Mihaljević.

Dodaje da je stanovništvo velikim dijelom starije i nije informatički educirano, pa tri djelatnice dnevno izdaju i po stotinjak propusnica za stvari poput odlaska do poljoprivredne apoteke koja je na području Ogulina, što se moglo puno jednostavnije i lakše riješiti, a ovako su i djelatnice i njihove obitelji izložene opasnosti od zaraze, unatoč mjerama socijalnog distanciranja.

OPĆINA PLAŠKI

Načelnik Pero Damjanović kaže kako su svi poduzetnici koji su morali prestati s radom od 1. travnja oslobođeni komunalne naknade i plaćanja odvoza smeća. Kako bi se postigle uštede javna rasvjeta se gasi ranije pa na području općine javne rasvjete nema od 23 sata, a ne kao što je dosad bio slučaj, od 1 ujutro. Djelatnici općine ovu će plaću još dobiti u cijelosti, no načelnik i zamjenici sljedeću će si najvjerojatnije umanjiti za 30 posto.

OPĆINA TOUNJ

I Tounj je, napominje načelnik Ivica Sopek, razmišljao o gašenju javne rasvjete za koju mjesečno troše oko 50.000 kuna, što za njihovu općinu nije mali novac. No, u komunikaciji sa stanovnicima ipak se odustalo od te ideje, jer je općina na udaru migrantskih ruta pa su mnogi prestrašeni i ne žele biti u mraku. Svi stanovnici na području općine imaju odgodu od tri mjeseca za plaćanje svih obaveza, što će se i produljiti potraje li ova situacija. Svi na području općine koji nemaju vodu, pak, dobili su cisternu vode.

OPĆINA SABORSKO

Kakve će sve mjere donijeti Saborsko pokazat će, najavljuje načelnik Marko Bićanić, rebalans proračuna, koji bi trebao biti dovršen za 15-ak dana. Zasad je odlučeno da se onima koji su morali zbog mjera zatvoriti svoje trgovine, kafiće ili obrte ne naplaćuje najam niti komunalna naknada. Ovisno o situaciji s proračunom i potrebama stanovništva odlučit će se i o drugim mjerama.

GRAD SLUNJ

– Obveznicima plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište kao i zakupnicima poslovnih prostora i javnih površina u vlasništvu Grada Slunja koji su izravno pogođeni mjerama Nacionalnog stožera civilne zaštite te ne mogu obavljati poslovnu djelatnost, oslobađaju se plaćanja zakupnine te obveze plaćanja komunalne naknade za mjesec travanja, svibanj i lipanj 2020. godine, kazali su nam iz slunjske gradske uprave.

OPĆINA KAMANJE

U Kamanju su obveznici plaćanja komunalne naknane, koji zbog odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja, ne mogu obavljati djelatnosti, oslobođeni plaćanja za cijelo vrijeme trajanja zabrane rada.

– Ostalim obveznicima plaćanja komunalne naknade i ostalih obveza prema Općini Kamanje, bilo kućanstvima ili poduzetnicima, pomiču se rokovi dospijeća za 90 dana, a kod već dospjelih obaveza, neće se obračunavati kamata u razdoblju trajanja epidemije. Kako je temeljem preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite obustavljen rad za pružanje djelatnosti čuvanja djece u obrtu Vesela Panda u Kamanju, Općina će za vrijeme trajanje odluke pokriti puno cijenu usluge, kako bi time oslobodili roditelje plaćanja cijene vrtića.

OPĆINA ŽAKANJE

Privremeno se obustavlja izdavanje rješenja i naplata komunalne naknade za fizičke i pravne osobe na području općine Žakanje, za razdoblje od 13. ožujka 2020. godine do ukidanja protuepidemijskih mjera. Roditelji djece koja pohađaju DV Čarolija u Žakanju čiji rad je obustavljen u vrijeme trajanje epidemije, oslobađaju se od plaćanja vrtića.

OPĆINA RIBNIK

– Također smo one koji ne mogu obavljati svoju djelatnost oslobodili plaćanja komunalne naknade. Ostalim fizičkim i pravnim osobama privremeno se pomiču rokovi dospijeća, rekao nam je načelnik Ribnika Željko Car te je napomenuo kako prate razvoj situacije te će se u skladu s potrebama prilagoditi i reagirati.

GRAD OZALJ

– Grad Ozalj je pripremio paket mjera iz svoje nadležnosti, koje imaju za cilj ublažavanje posljedice epidemije koronavirusa i olakšavanje funkcioniranja u narednom razdoblju našim građanima i gospodarstvenicima, te se u tu svrhu pripremaju prijedlozi izmjena pojedinih akata za iduću sjednicu Gradskog vijeća Grada Ozlja, javljaju nam iz ozaljske gradske uprave koja je predložila niz mjera, od oslobađanja plaćanja komunalne naknade, zakupnina, poreza na korištenje javnih površina, potraživanja i javnih davanja, a predloženo je da se do kraja lipnja neće provoditi prisilna potraživanja.

Nadalje, po prijedlogu će se subvencionirati kamate na kredite za tekuću likvidnost u visini 50% kamate, na rok do 3 godine, temeljem zahtjeva mikro i malih poduzetnika i obrtnika, roditeljima čija djeca nisu pohađala Dječji vrtić Zvončić Ozalj, i/ili produženi boravak u školi, usluga se ne naplaćuje od 16.03.2020. godine.

– Nastavit će se sufinancirati smještaj i u vrtićima van Ozlja, uz uvjet zadržavanja broja zaposlenih u istima i očuvanja radnih mjesta (privatni vrtići). Pogođenim građanima koji su ostali bez posla ili plaće pomoći će se nekim oblikom pomoći kroz Odluku o socijalnoj skrbi Grada Ozlja, kažu u gradskoj upravi.

Budući da su i poljoprivrednici pogođeni krizom nastalom zbog širenja epidemije koronavirusa, traže se načini kako bi oni mogli i u ovoj situaciji plasirati svoje proizvode svima kojima su potrebni i kojima je otežana nabavka istih zbog zabrane kretanja van mjesta prebivališta („lokalna tržnica“). Predložit će se i trgovačkim društvima u suvlasništvu Grada Ozlja; Komunalnom poduzeću Ozalj d.o.o. i Azeliji Eko d.o.o. obustava plaćanja potrošnje vode i ostalih naknada, kao i plaćanja naknade odvoza miješanog i biorazgradivog otpada za sve pravne i fizičke osobe koje nisu u mogućnosti obavljati gospodarsku djelatnost. Također predložit će se navedenim tvrtkama da niti one ne provode prisilnu naplatu svojih potraživanja do kraja lipnja.
Racionalnom potrošnjom te smanjivanjem rashoda koji nisu nužni za redovno poslovanje, uključujući troškove manifestacija, Grad Ozalj osigurat će sredstva u svom Proračunu za navedene, ali i neke nove mjere kako bi svojim građanima i poduzetnicima olakšao život i poslovanje u narednom razdoblju.

Kapitalni projekti bitni za budućnost grada neće se zaustaviti unatoč krizi, kao što su dogradnja Dječjeg vrtića Zvončić, te izgradnja prometnice u poduzetničkoj zoni Lug, kao i neki drugi manji ali već započeti i planirani projekti. Planirani radovi po mjesnim odborima se i dalje odrađuju. Ovisno o razvoju situacije i naplati prihoda, s ciljem osiguranja likvidnosti proračuna, Grad Ozalj je spreman i na smanjenje plaća u gradskoj upravi, ustanovama i tvrtkama u suvlasništvu Grada Ozlja, kao i na smanjenje naknada dužnosnicima, vijećnicima i svim ostalim članovima upravnih i nadzornih tijela u gradskim ustanovama i tvrtkama. (KAportal)