Aktualno Županija

I dalje bez novooboljelih

Stožer Civilne zaštite Karlovačke županije zaprimio je informaciju da tijekom jučerašnjeg dana nije bilo novih pozitivnih osoba na koronavirus. Ukupno je testirano 33 osobe i svi su nalazi negativni. U Karlovačkoj županiji se i dalje bilježi brojka od 28 oboljelih osoba. Tijekom jučerašnjeg dana imamo 7 novo ozdravljenih osoba.
Policijski službenici su u protekla 24 sata obavili 83 provjere poštivanja mjera samoizolacije i nije zabilježeno niti jedno kršenje mjera. Evidentirano je 8 kršenja mjere kretanja (propusnice). Trenutno su na snazi 393 mjere samoizolacije za ukupno 371 osobu.
Nacionalni Stožer proslijedio je Uputu Ministarstva zdravstva RH za postupanje s osobama kojima je omogućen prijelaz granice, a vezano uz smanjenje rizika od unosa i širenja bolesti COVID-19. Temeljem iste omogućuje se prijelaz državne granice za radnike koji rade u inozemstvu ili stranim radnicima zaposlenim u Republici Hrvatskoj.
Poslodavac je tim radnicima dužan osigurati potvrdu o potrebi za rad te propusnice, kako bi osobe iz navedene kategorije mogli napustiti mjesto prebivališta odnosno stalnog boravka u Republici Hrvatskoj.
Granična policija će te osobe evidentirati radi omogućavanja prelaska granice i radi osiguravanja pridržavanja obveze kućne izolacije/karantene.
Hrvatski i strani državljani koji rade i borave u Republici Hrvatskoj i drugim susjednim zemljama tijekom boravka u Hrvatskoj moraju cijelo vrijeme biti u kućnoj karanteni/samoizolaciji. Na rad u inozemstvo i u povratku kući trebaju putovati vlastitim vozilom. Ako nemaju mogućnost putovati vlastitim vozilom te putuju javnim prijevozom, moraju koristiti kiruršku masku tijekom putovanja i svesti na minimum kontakt s drugim putnicima.
Te se osobe javljaju prvi radni dan po ulasku u Hrvatsku izabranom liječniku telefonom  radi provedbe zdravstvenog nadzora. Ako nemaju izabranog liječnika u Hrvatskoj, javljaju se telefonom teritorijalno
nadležnom epidemiologu. Izabrani liječnik, ili teritorijalno nadležni epidemiolog, ako osoba nema izabranog liječnika u Hrvatskoj, putem digitalne platforme za praćenje zdravstvenog nadzora COVID-19 unese informaciju da se osoba javila radi zdravstvenog nadzora. Zdravstveni nadzor nad ovim osobama nema ograničenje od 14 dana, već traje do 30.travnja s mogućnošću produljenja, ovisno o tijeku epidemije. Ako takve osobe razviju simptome bolesti, ostaju u kućnoj izolaciji i javljaju se telefonom liječniku obiteljske medicine (ili u COVID-19 ambulantu, ako nemaju izabranog liječnika u Hrvatskoj) koji na temelju razgovora o kliničkom stanju pacijenta  određuje potrebu testiranja. Izvan radnog vremena izabranog liječnika, osoba sa simptomima bolesti treba se javiti najbližoj COVID ambulanti.
Ako osoba pri ulasku u Hrvatsku ima znakove bolesti, granična policija će obavijestiti graničnog sanitarnog inspektora i/ili sanitarnog inspektora Područnog ili Središnjeg ureda Državnog inspektorata,
koji će dalje postupiti prema svojim uputama.