Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Samo 18 novoboljelih, ali tri osobe su preminule

alemka markotić ist

NOVI PODACI O KORONAVIRUSU U HRVATSKOJ

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 18 novih slučajeva koronavirusa, što je mali pad u odnosu na jučer, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.
Nažalost, od jučer su preminule tri osobe, dvije u Splitu, žena koja je imala 96 godina, te 55-godišnji muškarac, i u KB Dubrava žena stara 78 godina. Svo troje su imali zdravstvenih poteškoća od ranije.

Hospitalizranih osoba je 361, 11 manje od jučer, a oporavljenih i optuštenih 374, 15 više u odnosu na prethodni dan.
– Trenutno je ovo dobar rezultat, međutim, s obzirom na ponašanje virusa u Europi, moramo i dalje biti oprezni i mudri. Ne smijemo dozvoliti da nas trenutno dobar rezultat pokoleba u poštivanju mjera. Da od početka nismo bili oprezni, sigurno ne bismo imali sada ovakve rezultate.

Vili Beroš je htio dodati još nešto.

– Negdje sam čuo da se trudnice boje da bez propusnica neće moći iz županija. Želim naglasiti da to nije slučaj, one će moći s obzirom na svoje stanje doći do bolnice i obaviti porod bez poteškoća. I još jedna nova vijest: u bolnici u Puli pokrenuto je testiranje istom metodom kao i u Zagrebu i ostalim dijelovima zemlje.

Ministar Davor Božinović objasnio je koje su to nove odluke koje stupaju na snagu od ponoći:

– Prve odluke istječu sa 19.4., danas je Stožer donio pet odluka kojima se produžavaju odluke o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti… Ona s primjenjuje do 4. svibnja, produžene su za 15 dana.

Odluka o graničnim prijelazima za tranzitni promet teretnih vozila se primjenjuje do 18. svibnja.

– To su odluke koje su harmonizirane na razini EU. Odluka o tranzitu kamiona koji idu preko teritorija RH znači da napuštamo model konvoja. Kamioni će moći ulaziti redovito. Svi koji kroz RH budu tranzitirali dobit će obavijest od strane granične policije u kojoj će stajati da su obvezni koristiti autoceste, da nije dopušteno zaustavljanje osim točno određenih mjesta, a dobit će popis tih mjesta. Mislimo da ćemo time ubrzati prekogranične procedure vezano za teretni promet kamionima, ali voditi računa o tome da ne bude zlouporaba i da svi poštuju propisane mjere.

Donijeli smo odluku o uvođenju izvanredne teretne linije u pomorskom prometu Zadar-Ancona, od 26. travnja, u skladu s preporukama epidemiologa. Do tada se ta linija mora pokrenuti da ne bi bilo rizika. (jutarnji.hr)

 

 

Posljednje objavljeno

Na području županije 40 novih slučajeva

OgPortal

Jučer šest požara na otvorenom prostoru

OgPortal

58-godišnjak u Ogulinu vozio pod utjecajem alkohola od 1,61 g/kg

OgPortal

Šest kaznenih djela i jedna prometna nesreća

OgPortal

Besana noć u palači, kraljica sazvala hitne sastanke: ‘Bacili su atomsku bombu na nas!‘

OgPortal

Karin: Nismo zadovoljni, ali broj oboljelih zadnjih dana ne raste

OgPortal