Pandemija koronavirusa mogla bi potaknuti drugu opasnu zarazu pluća

Komercijalne zgrade zatvorene tjednima radi suzbijanja širenja koronavirusa mogle bi potaknuti drugu opasnu zarazu pluća: legionarsku bolest.
Stručnjaci za javno zdravstvo pozivaju vlasnike zgrada širom svijeta da pažljivo ponovno otvaraju zgrade kako bi se spriječilo izbijanje teškog, ponekad smrtonosnog, oblika upale pluća.

Iznenadna i brza zatvaranja škola, tvornica, tvrtki i vladinih ureda stvorila su neviđeni pad u korištenju vode. Nedostatak klorirane vode koja prolazi kroz vodovodne cijevi u kombinaciji s nepravilnim promjenama temperature stvorili su uvjete za bakterije koje uzrokuju legionarsku bolest, rekli su.

Ako je rano dijagnosticirana, legionarska bolest manji je zdravstveni rizik od covida-19, bolesti izazvane novim koronavirusom. Većina slučajeva mogla bi se uspješno liječiti antibioticima i bolest se ne prenosi s čovjeka na čovjeka.

Međutim, dok vlasti razmatraju ponovno otvaranje, svaka komercijalna zgrada ispražnjena ili nedovoljno korištena dulje od tri tjedna rizik je za izbijanje legionarske bolesti, osim ako vodovodne cijevi nisu ispravno isprane i na druge načine sanirane, rekli su zdravstveni stručnjaci i vladini dužnosnici.

‘Nakon što preživi covid-19, tko želi otvoriti zgradu i imati još jedan niz značajnih sigurnosnih problema’, upitala je Molly Scanlon, znanstvenica iz Arizone koja se bavi zaštitom okoliša. ‘Naš je zdravstveni sustav ionako već pod dovoljnim pritiskom’, dodala je.
Među rizične zgrade spadaju škole, gimnastičke dvorane, tvornice, restorani, kirurški centri bez pacijenata, rekla je Scanlon. Prema ažuriranim smjernicama američkih Centara za kontrolu i sprečavanje bolesti prijetnja se odnosi i na hidromasažne kade, fontane, sustave za prskanje vode i milijune rashladnih tornjeva na komercijalnim zgradama.

‘To je svjetski problem, koji se može riješiti mjerama opreza’, rekla je britanska mikrobiologinja Susanne Surman-Lee, koja je izradila smjernice za ponovno otvaranje Europskog društva za kliničku mikrobiologiju i zarazne bolesti. ‘Većina većih korporacija s konzultantima vjerojatno će biti svjesna problema, ali ovo će biti izazov za manje prodavaonice, zdravstvene klubove i hotele.’

Vodoopskrbne i sanitarne službe pridružile su se pozivu na oprez tijekom ponovnog otvaranja.
Legionarskom bolešću ljudi se zaraze kada se bakterije legionele šire zrakom kao aerosol iz izvora vode, poput hidromasažnih kada, tuš kabina, fontana i industrijskog vodenog sustava za hlađenje.

Prijetnja legionarske bolesti je složena, kažu neki stručnjaci, jer njezine žrtve imaju tendenciju iskazivanja istih simptoma kao i pacijenti s koronavirusom, uključujući kašalj i visoku temperaturu, pa je pogrešna dijagnoza moguća.

‘Ne možemo se opustiti’
Nedavna studija koju su kineski liječnici objavili u časopisu The Lancet pokazuje da je 20 posto bolesnika s koronavirusom također imalo legionarsku bolest.

Doktor Xiang-Yang Han sa MD Anderson Centra za rak pri Sveučilištu u Teksasu, koji je dugo proučavao legionarsku bolest, rekao je da se manje brine zbog pogrešnih dijagnoza i da je više zabrinut za prevenciju i planiranje kada se zajednice ponovo otvore.(Tportal)

Facebook Comments