Tehnologijom protiv koronavirusa

Sjedinjene Američke Države bilježe najmanji broj novozaraženih koronavirusom u posljednja gotovo tri tjedna. Ipak, dobra vijest ostala je u sjeni neobičnog prijedloga američkog predsjednika Donalda Trumpa da se koronavirus liječi ubrizgavanjem dezinficijensa bolesnicima. Istodobno, SAD je odbio sudjelovati u Međunarodnoj organizaciji borbe protiv pandemije.

Uz snažnu potporu europskih lidera, Svjetska zdravstvena organizacija pokrenula je međunarodnu suradnju u razvoju i dijeljenju tehnologija namijenjenih za borbu protiv koronavirusa te za bržu raspodjelu potrebne opreme diljem svijeta od budućih cjepiva, do testova i terapija.

– Iskustvo iz prošlosti naučilo nas je da čak i kad postoje svi potrebni alati, oni nisu jednako dostupni svima. Ne možemo dopustiti da se to dogodi, smatra Tedros Ghebreyesus, čelnik Svjetske zdravstvene organizacije.

Bijela kuća prekinula je financiranje ove UN-ove organizacije nakon što ju je predsjednik Trump optužio da služi kineskim interesima.

Za to vrijeme ne prestaju kritike iz zemlje i svijeta, nakon što je američki predsjednik čelnici nacionalnog stožera za borbu protiv epidemije javno preporučio da ispita liječenje oboljelih jakom svjetlošću ili unosom kućnog dezinficijensa u organizam.

Dan poslije Trump se branio da je samo bio podrugljiv.

– To sam pitanje postavio sarkastično za reportere poput vas, kako bih vidio što će se dogoditi, ističe Donald Trump, predsjednik SAD-a.

Sadašnjim tempom Sjedinjene će Države do kraja tjedna dosegnuti milijun zaraženih. Predložene mjere otvaranja trgovina provele su samo dvije savezne države: Oklahoma i Georgia, a restorane je otvorila samo Aljaska.

Podaci o oboljelima u Europskoj uniji općenito upućuju na blago jenjavanje epidemije. U Španjolskoj je više izliječenih nego novozaraženih, a manje novozaraženih bilježi i Njemačka.

Na poljsko-njemačkoj granici nekoliko stotina Poljaka prosvjedovalo je tražeći otvaranje prijelaza kako bi mogli nastaviti s radom u Njemačkoj, dok kancelarka Merkel poručuje da popuštanje mjera biti postupno i oprezno jer je kriza još u početnoj fazi.(hrt)

Facebook Comments