U Međimurju raste broj obrta

Međimurje i u danima pandemije bilježi rast broja obrta. Posljednjih tjedana 12 je novih obrtnika, od mladih do povratnika iz inozemstva.

Koronavirus – mnogima zatvorio vrata, a nekima je novi početak. Klikom miša, preko računarstva, 3d printanja i strojarstva Marko je ušao u svijet obrta. Važni su upornost i ideje, kojih ima.

– U ovo doba korone gdje je socijalna distanca poželjna, prioritet nam je da olakšamo glasanje unutar zgrada, poboljšanja za nove investicije, govori Marko Lastavec, obrtnik.

Ništa ne može pokvariti idilu u domu vedre obitelji Kelner iz Murskog Središća. Saša je radio u inozemstvu, pa je odlučio biti sam svoj gazda.

– Zaključio sam da mi je dosta odvojenog života, pa sam se vratio i taman kada sam išao srediti dokumente i papirologiju došla mi je ta fantastična korona, naglašava Saša Kelner, obrtnik, Mursko Središće.

12 novih obrta registrirano je u Međimurju u vrijeme koronakrize. Ukupno ih je oko 1.400. S druge strane, posljedice za one kojima je kriza udarila po poslovanju tek će se zbrajati.

Od početka koronakrize u Međimurskoj županiji bez posla je ostalo tristotinjak osoba, više od 2.000 poslovnih subjekata javilo se za vladine mjere pomoći.

S mjerama uskaču i lokalne sredine.

– Sasvim je sigurno da će gospodarske mjere za pomoć koje će biti naslonjene na proračun biti oko 10 milijuna kuna, rekao je Matija Posavec, međimurski župan.

Nakon mjesec dana, s ublažavanjem mjera, u radnju se vraća ovaj čakovečki obrtnik. 15 godina u poslu, preživio je brojne krize.

– Jesam više optimističan nego 2008. jer Vlada tada nije niti davala nikakvu pomoć, govori Boris Begović, čakovečki obrtnik.

Ponekad su upravo ovakve izazovne situacije prilika za uvježbavanje snalažljivosti i nove korake u poslovanju. (hrt.hr)

Facebook Comments