Zaraženo je devet novih osoba, u zadnja 24 sata preminulo četvero ljudi od Covida-19

NACIONALNI STOŽER OBJAVIO NOVE INFORMACIJE

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da je u Hrvatskoj u protekla 24 sata zabilježeno devet novih slučaejva zaraze Covidom 19. Nažalost, četiri osobe su preminule – dvije u Splitu, jedna u Koprivnicu, te jedna u Zagrebu.
– U protekla 24 sata dijagnostriciramo je 9 novooboljelih, što daje ukupan broj od 2039 bolesnika u RH. Učinjeno je 32.817 testiranja, a u zadnja 24 sata 1195. Postotak pozitivnih je 6,23 posto. Nažalost, od jučer su preminule 4 osobe: u Koprivnici, u klinici Fran MIhaljević i u KBC-u Split dvije ženske osobe. Svi su bolovali od teških bolesti, a jedna osoba je bila na respiratoru. Trenutno su na respiratoru 21 odobe, a oporavljenih iz bolnica je 517, a kod kuće 649 – rekao je Beroš.

Ministar Davor Božinović opisao je kako teče prvi dan relaksiranja mjera.

– Možemo reći da inspekcije diljem zemlje obilaze objekte koji su se otvorili i prve informacije govore da svi koji su dužni provoditi mjere, to rade bez većih uočenih nedostataka, a ono što se utvrdi kao nedostatak, odmah se u dogovoru s odgovornima riješi – rekao je Božinović.

Krunoslav Capak upitan je što je s festivalima, sajmovima i buvljacima kao što je Hrelić.

– Oktoberfest je ogroman festival na koji dolazi više milijuna posjetitelja iz cijelog svijeta i oni su procijenili da se to ove godine neće moći održati. Mi ne možemo potvrditi ni opovrgnuti hoće li se festivali održavati jer to ovisi o epidemiološkoj situaciji, ali rekao bih da u ovom trenutku nije pametno dugoročno planirati održavanje nekih festivala.

Možemo reći da je održavanje otvorenih sajmova kao Jakuševac rizik i nećemo za sada popuštati mjere koje se tiču takvih događaja. Buvljaci poput Jakuševca će doći na red za otvaranje tek pri kraju.

Potom je Božinović odgovorio na pitanje ‘da li se stožer politizira’?

– Već dva mjeseca mi ovdje komuniciramo situaciju s novom vrstom zaraze, virusom koji je zahvatio cijeli svijet. Dajemo vrlo precizne informacije o tome kako se ponašati, kako organizirati život. Donosimo mjere u cilju ispunjavanja prvog zahtjeva, a to je zaštita zdravlja i života. Sada smo u fazi popuštanja u kojoj stožer ima još delikatniju ulogu u smislu praćenja efekata popuštanja mjera na zdravstvenu situaciju. Te mjere su tek počele i naravno da ćemo iz dana u dan pratiti kako se situacija razvija, a sve sa ciljem da se više ne vratimo u nešto od onih restriktivnih rješenja koja smo imali i da možemo ići u smjeru normalizacije života. Politizacija može doći samo kroz pitanja i nju sigurno potiče netko kome ona nakon dva mjeseca ovog uspješnog rada, odgovara. Ovo nije mjesto sa kojeg se šalju političke poruke i neće biti.

Krunoslav Capak objasnio je situaciju sa zaštitnim maskama, ali progovorio i o mogućem ‘drugom valu’ zaraze.

– Kirurške maske su za jednokratnu upotrebu i kirurzi ih mijenjaju nakon dva sata. One se ne mogu prati i ponovno upotrijebiti. Kad postane maska vlažna, treba ju zamijeniti. One ne pružaju 100% zaštitu i netko tko se stvarno treba zaštititi, ne može to s takvom maskom, ali ona sprečava širenje kapljica od nas svih dok govorimo, kišemo, kašljemo, trčimo itd.. I u tom smislu je korisna. Ali ta maska ne zaustavlja virus jer nema tako sitne pore kao kirurška maska.

– Što se tiče drugog vala zaraze, tu postoje različiti scenariji. SARS je iznenada nestao, ali on je imao drukčije karakteristike i bio je zaustavljen blizu svog izvora. Ovo je podmukla bolest i tu će biti puno teže. Ako se nakon ljetne pauze, gdje očekujemo da će biti manje oboljelih i da će biti mirnije, virus vrati s istim karakteristikama kao sada, vjerojatno će doći do drugog vala, ali tada ćemo znati puno više, bit ćemo spretniji i pametniji i možda ćemo imati neko oružje u rukama. Možemo očekivati drugi val ako se s virusom nešto ne promijeni.(jutarnji.hr)

Facebook Comments