Kanadski vojni helikopter izgubljen na Mediteranu

Kanadski vojni helikopter koji je bio raspoređen na kanadskom bojnom brodu, nestao je nakon vojne vježbe NATO-a kod grčke obale, rekao je kanadski premijer Justin Trudeau.

Trudeau je objavio na Twitteru da je trenutno u tijeku akcija potrage za helikopterom te da će “nove informacije biti dostupne što je prije moguće”.
Ranije su dva kanadska dužnosnika potvrdila kako su izgubili kontakt s helikopterom prvotno raspoređenim na fregati HMCS Fredericton, koja je dio NATO-ove mornaričke skupine 2 (SNMG2)

– Kontakt je izgubljen s helikopterom dok je sudjelovao u savezničkoj vježbi kod grčke obale, stoji u priopćenju Kanadskih oružanih snaga.

Grčki su mediji ranije prenijeli kako je helikopter nestao iznad Jonskog mora, između Italije i Grčke, u međunarodnom moru, oko 80 kilometara od grčkog otoka Kefalonija.

HMCS Fredericton napustio je vojnu bazu Halifax s novim helikopterom Cyclone u siječnju te je planirano da bude šest mjeseci raspoređen na Mediteranu i u Crnom moru.

Kanadski helikopter Cyclone, koji je prvi puta raspoređen 2018., uobičajeno prevozi četiri člana posade, ali ponekad i vojno osoblje.
Cyclone je, za vojne potrebe, prenamijenjena verzija teretnog helikoptera Sikorsky S-92

Već su se događali incidenti s Cycloneima koji su zamijenili zastarjele helikoptere Sea King u kanadskoj vojsci.

U veljači 2019. došlo je do tvrdog slijetanja Cyclonea sa broda HMCS Regina na opskrbni brod Asterix, blizu Havaja. (hrt.hr)

Facebook Comments