Aktualno Županija

U županiji je najveću potporu dobila ogulinska tvrtka Bjelin

Među 15 najvećih tvrtki koje su dobile državne potpore za očuvanje zaposlenosti i isplatu plaća nema niti jedne karlovačke. Po broju radnika tu bi bio HS Produkt, no ova tvrtka nije zatražila isplatu potpora.

Potporu nije zatražio ni General Electric, a treba podsjetiti i da je jedan od uvjeta za dobijanje iste pad prometa od barem 20%, što može značiti i da HS Produkt i General Electric ipak nisu osjetili najgore posljedice krize.

Kriza je direktno udarila na prerađivačku industriju pa je potporu zatražio karlovački PPK koji je po broju zaposlenih ostvario i najveći iznos, nešto više od 1,6 milijuna kuna. Po iznosu potpore nakon PPK slijedi Heineken Hrvatska, jedini koji je također dobio više od milijun kuna, odnosno 1,02 milijuna za 315 radnika. Potom je na ljestvici Kelteks koji je za plaće 230 radnika dobio 742.477 kuna, a zatim Autotransport Karlovac koji je za 135 radnika dobio nešto manje od 430 tisuća kuna. Lana Commerce je, pak, dobila 159 tisuća kuna za 49 radnika.
Od 10 najvećih tvrtki potporu nisu tražili ni Ceste Karlovac i Infinum.

U županiji je najveću potporu dobila ogulinska tvrtka Bjelin, koja je zatražila potporu za plaće 598 radnika i dobila gotovo dva milijuna kuna.
Što se tiče države, kao što smo već i prenijeli, najveću potporu dobila je tvrtka Valamar Riviera sa sjedištem u Poreču, kojoj je država za plaće 2.537 radnika isplatila 8,2 milijuna kuna. Među više od 84 tisuće tvrtki koje su dobile potpore, najmanje su iznosile 590 kuna, a takve je dobilo 10-ak tvrtki i obrta u Hrvatskoj, dok je na području Karlovca i županije najmanja potpora u iznosu 1.181,82 kune.(KAportal)