Rekordni broj oboljelih u Rusiji; Moskva najavljuje postrožavanje mjera

Rusija je danas prijavila 9.623 nova slučaja zaraze koronavirusom, dosad najviši dnevni broj od početka pandemije u kojoj su ukupno zaražene 124.054 osobe, uglavnom u glavnom gradu Moskvi gdje gradonačelnik prijeti smanjiti broj putnih propusnica.

Broj smrtnih slučajeva diljem zemlje narastao je na 1.222 nakon što je u protekla 24 sata umrlo 57 ljudi, rekao je ruski stožer za koronavirus poslije revidiranja broja zaraženih od prethodnog dana.

Rusija je od kraja ožujka bila u djelomičnoj karanteni koja je donesena zbog suzbijanja zaraze koronavirusa. U Moskvi, ljudi koji nisu nabavili posebnu dozvolu za slobodno kretanje, mogu napustiti svoje domove samo zbog odlaska u kupnju, šetanja psa ili bacanja smeća.

Predsjednik Vladimir Putin naredio je da se restriktivne mjere koje uključuju neradne dane, nastave do 11. svibnja, kad zemlja završava sa slavljem Praznika rada i Dana pobjede.

Usprkos relativno niskom broju zaraženih i smrtnih slučajeva u usporedbi s SAD-om, Italijom i Španjolskom, koje je najsnažnije pogodila zaraza, epidemija u Rusiji još nije dosegnula svoj vrhunac.

Moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanin apelirao je na Moskovljane da se nastave samoizolirati. Rekao je da broj kritično bolesnih pacijenata raste, no ne po najgorem scenariju.

  • Međutim, jasno je da je prijetnja u porastu, rekao je na svome blogu.

Sobjanin je rekao televiziji Rossiya-1 da moskovske vlasti mogu srezati broj digitalnih propusnica za putovanje po gradu ako se situacija pogorša.

Premijer Mihail Mišustin, drugi najvažniji dužnosnik u zemlji nakon Putina, rekao je predsjedniku u četvrtak da je pozitivan na koronavirus te da privremeno silazi s dužnosti kako bi se oporavio.

Prvi potpredsjednik vlade, Andrej Belousov, trenutačno obnaša dužnost premijera.

U petak, još jedan član ruske vlade, ministar građevinarstva Vladimir Jakušev, izjavio je da mu je dijagnosticiran virus i da će se liječiti u bolnici.

Dmitrij Volkov, jedan od njegovih zamjenika, također je pozitivan, reklo je ministarstvo. (hrt.hr)

Facebook Comments