Sjeverna i Južna Koreja razmijenile vatru u graničnom području

Sjeverna i Južna Koreja razmijenile su u nedjelju rano ujutro vatru u blizini južnokorejske stražarske postaje, pojačavajući napetost dan nakon što se sjevernokorejski vođa Kim Jong Un pojavio u medijima nakon gotovo trotjedne odsutnosti.
Više pucnjava ispaljeno je iz Sjeverne Koreje u 7,41 sati po lokalnom vremenu prema stražarskoj postaji u Južnoj Koreji koji graniči sa Sjeverom, navodi se u izjavi zapovjednika južnjačkih snaga, prenosi Reuters.

Južna Koreja odgovorila je ispaljivanjem dva hica prema Sjevernoj Koreji, no nije bilo izvještaja o povrijeđenima.

Nakon nekoliko tjedana intenzivnih nagađanja o Kimovom zdravlju i mjestu stanovanja, državni mediji objavili su u subotu fotografije i izvješće da je prisustvovao dovršenju tvornice gnojiva. Bio je to prvi izvještaj o njegovu pojavljivanju u javnosti od 11. travnja.

Trump objavio da mu je drago što je Kim Jong Un dobro

Američki predsjednik Donald Trump u subotu je reagirao na izvještaje o ponovnom pojavljivanju sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una tvitom u kojem je istaknuo da mu je drago “da se vratio i da je dobro”.

Nakon nekoliko tjedana intenzivnih nagađanja o Kimovom zdravlju sjevernokorejski državni mediji priopćili su u subotu da je prisustvovao dovršavanju postrojenja za gnojiva sjeverno od Pjongjanga, što je prvo izvješće o njegovom pojavljivanju u javnosti od 11. travnja.

Pitanja o zdravstvenom stanju Kim Jong Una zaredala su nakon što se nije pojavio na proslavi 15. travnja kada se obilježava rođendan osnivača režima Kim Il Sunga, njegova djeda.

Prvi je o zdravlju Kim Jong Una 21. travnja počeo nagađati Daily NK, internetski medij u kojemu uglavnom pišu Sjevernokorejci koji su pobjegli iz zemlje.

Trump ranije nije htio komentirati informacije sjevernokorejske novinske agencije.

Zdravlje sjevernokorejskog čelnika je dobro čuvana državna tajna u toj zemlji koja je zatvorena prema svijetu i gdje medijske slobode ne postoje. (hrt.hr)

Facebook Comments