Macan: Naivan je onaj koji se ne sprema za izbore

Kada možemo očekivati izbore? Komunikacijski stručnjak Krešimir Macan, gostujući u emisiji “U mreži Prvog” Hrvatskog radija kaže – izbori najviše odgovaraju HDZ-u, zato ih i zazivaju na ljeto.

– Možemo očekivati skidanje protuepidemijskih mjera na osnovnu razinu. SDP zaziva slobodu kretanja i okupljanja kako bi izbori imali legitimitet, i u takvoj situaciji izbori se mogu održati skoro normalno, kaže Macan.

Sociolog Sven Marcelić dodaje kako ćemo gledati popuštanje mjera prema nekom normalnom stanju, ali svakako stupnjevito.

– Kroz iduće tjedne možemo očekivati veće popuštanje mjera nego što je dosad bio slučaj. I očekujem da će biti vrlo malo takvih restrikcija kad se početkom sedmog mjeseca budu održavali izbori. Mislim da će se u nekom tranzicijskom periodu sve manje vidjeti uloga stožera, rekao je Marcelić.

Krešimir Macan kaže kako je neizbježno poistovjećivanje HDZ-a i Vlade sa Stožerom.

– Ovdje nije samo politički pritisak nego imamo i ekonomski pritisak da se što prije sve normalizira, rekao je Macan.

Marcelić kaže kako je popuštanje mjera vidljivo kroz puno više kretanja ljudi u javnom prostoru.

– Ključna stvar je hoćemo li imati mogućnost da svi kandidati i stranke uspiju prezentirati svoj program. Znamo da u trenucima krize dolazi do kohezije stanovništva i vlasti. Zato i vidimo popularnost HDZ-a. Kao što vidimo i rast popularnosti Merkel, Macrona i drugih lidera. Treba vidjeti hoće li Stožer omogućiti da taj demokratski proces bude adekvatan. Pretpostavljam da će ovakva situacija u kojoj se nalazimo pomoći već etabliranim strankama, kaže Marcelić.

Macan također smatra kako će Stožer morati dati vremenski okvir, tako da se i stranke znaju organizirati za izbore.

– Naivan je onaj koji se ne sprema za izbore. Mora znati da idu izbori, ako će čekati zadnji signal bit će im kasno. Male stranke su u ovakvoj situaciji hendikepirane, sve velike stranke su krenule u udruživanja pa će biti spremni. Dva mjeseca je do izbora i puno toga se može promijeniti. Mislim da su jasna dva bloka: SDP s koalicijskim partnerima koji bi čak mogao biti prvi kad skupi sve te postotke, onda HDZ, i za sada imamo samo taj treći, desni blok. Ono što odgovara HDZ-u, da jača koalicijski potencijal koliko god druge opcije bile desno. Više je za očekivati da će to napraviti poslije izbora nego što će to biti s SDP-om. HDZ-u odgovara situacija gdje neće biti rascjepkanog parlamenta kao sa žetončićima nego će biti jasni blokovi, rekao je Macan.

Smatra i kako će se morati raditi reforme – smanjivati plaće, jer ne može se čekati rujan.

– Ne može se s trećinom manje novaca živjeti kao prije krize, dodaje Macan.

Sven Marcelić kaže kako bi pametna oporba stavila na stol probleme koji su se na neki način afirmirali kroz ovu krizu.(hrt)

Facebook Comments