Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Potpora domaćim tovljačima junadi

Krizu izazvanu pandemijom, sve jače osjećaju domaći tovljači goveda. Glavna tržišta poput Libanona i Italije su zatvorena, a upravo tamo su izvozili veliki tovljači. Oni mali, orijentirani na turističko tržište Zagreba i Jadrana, bore se za opstanak pa su im mjere Vlade i resornog ministarstva slamka spasa.

Ivan Enjingi iz Hrnjevca odveo je stado u zelenu ispašu na papučkim pašnjacima. Uzgoj je ekološki, tov je spor. Zato se ovaj uzgajivač nada da će zagrebačko tržište biti otvoreno u pravom trenutku. Kada telad bude za prodaju.

  • Ja sam siguran da će biti dobro, samo moramo raditi, moramo proizvesti jer čovjek bez mesa ne može, posebno kvalitetnog mesa – kaže Enjingi.

Obitelj Strapač uz stopedest mliječnih goveda, isto toliko tovi. Opskrbljivali su mesnice na Jadranu, no zbog pandemije i upitne turističke sezone, sve je stalo. Veliki tovljači koji su lani uvezli 40 posto više žive stoke za tov jer su imali kupce u Libanonu i Italiji, sad bi mogli preplaviti domaće tržište.

  • Ako ne budu mogli izvesti, oni će naše tržište zaštopati, zasititi i neće se moći plasirati roba, past će cijena – pribojava se Željko Strapač iz Vetova.

Zasad ih spašavaju mjere Vlade koje im osiguravaju plaće i likvidnost te odgodu kreditnih zaduženja. Domaći tovni potencijal, a ne onaj uvozni, kaže resorna ministrica, jače se potiče ove godine i potporama u poljoprivredi.

  • Sve grane u poljoprivredi trpe posljedice ove krize i mi moramo biti pravedni. Tovno govedarstvo ima zato najveći udio u omotnici za izravna plaćanja i u omotnici za proizvodno vezana plaćanja u poljoprivredi – uvjerava ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Tako su tovljačima na raspolaganju gotovo 102 milijuna kuna potpore. I to za tovnu junad, pašni sustav krava – telad te krave dojilje. I više nego dvostruko u odnosu na potporu koju je ovaj sektor imao prije četiri godine kada je ona bila samo 45 milijuna kuna. (hrt.hr)

Posljednje objavljeno

Odlični rezultati učenika na Festivalu matematike

OgPortal

Odobrena sredstva za projekt “Odrastimo sretni”

OgPortal

Zbog radova nova regulacija prometa na Baniji iduća tri mjeseca: Zatvoren dio Vrazove, smiju stanari, hitne službe i izvođač radova

OgPortal

Prekid vatre u Afganistanu: Ubijeno najmanje 11 civila

OgPortal

Novi mobilni rendgen za vozila na Bajakovu

OgPortal

Za Ogulinski festival bajke dobivena potpora od 100 tisuća kuna

OgPortal