Aktualno OG sada Ogulin

Započeli radovi na I. fazi izgradnje retencije Ogulin, vrijedni 54,7 milijuna kuna-završetak se planira za 25 mjeseci

Unatoč pandemiji COVIDA-19 i svim nepredviđenim okolnostima, započeli su radovi na I. fazi izgradnje retencije Ogulin u okviru projekta „Zaštita od poplava grada Ogulina“. Radovi na I. fazi vrijedni su 54,7 milijuna kuna s PDV-om, a predviđeni završetak planiran je za 25 mjeseci.

Izgradnja cjelokupnog zahvata retencije Ogulin s pripadajućim građevinama izvodi se kroz četiri faze, a ukupna vrijednost projekta je 186,2 milijuna kuna i financira se u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. gdje je Republici Hrvatskoj za projekte jačanja sustava upravljanja katastrofama na raspolaganju 215 milijuna eura bespovratnih sredstava.

Iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano je 158,1 milijuna kuna, odnosno 85% dok se 27,9 milijuna kuna osigurava iz izvornih sredstava Hrvatskih voda.

Radovi na izgradnji retencije Ogulin predstavljaju prvu fazu sveobuhvatnog projekta obrane od poplava grada Ogulina kojom će se smanjiti poplavni rizici grada Ogulina. Ublažit će se vodni valovi velikih voda ovog područja, a kroz čišćenje Đulinog ponora povećala se protočnost.

Zaštita grada Ogulina od velikih voda planira se ostvariti izgradnjom retencije na prostoru doline Ogulinske Dobre približno 2,5 kilometra zračne linije udaljenosti od najzapadnijeg dijela grada Ogulina, a glavni objekt retencije bit će nasuta brana koja će imati funkciju ublažavanja vrhunca vodnog vala uz ispuštanje vode kroz temeljni ispust.

Najveći dio godine retencijski prostor bit će prazan, a punit će se vodom tek u slučaju dolaska velikih vodnih valova.

Do sada su izvedeni radovi treće faze koji obuhvaćaju izgradnju zaštitnog zida na ribnjaku na rijeci Vitunjčici, dok je za radove druge faze – izgradnja zaštitnih građevina željezničke pruge uz retencijski prostor, u tijeku izrada projektne dokumentacije, a za radove četvrte faze – izgradnja brane retencije Ogulin s pripadajućim objektima, u tijeku je postupak ishođenja građevinske dozvole.

Na današnjem otvorenju nazočne je pozdravio gradonačelnik Dalibor Domitrović, a potom su se s nekoliko informacija o na projekt osvrnuli zamjenica župana Martina Furdek Hajdin, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, te na koncu ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, koji je rekao:

 

Novinari OGportala su iskoristili prigodu i direktora Đurokovića i gradonačelnik Domitrovića upitali za suradnju Hrvatskih voda i grada Ogulina. . Ona je, naime, u početku bila odlična, ali je u proteklih godinu dana prilično oslabljena, što se gradonačelnik nije libio i javno reći.

Pogledajte što su nam odgovorili: