‘Potreban nam je koordinirani pristup oko aplikacija za praćenje pandemije, moramo djelovati žurno, odvažno, odgovorno’

MINISTRI EUROPSKE UNIJE

Ministri EU zaduženi za telekomunikacije ustvrdili su na videokonferenciji održanoj u utorak da je potrebno koordinirano pristupiti upotrebi mobilnih aplikacija za praćenje širenja koronavirusa, priopćilo je hrvatsko Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Ministri zemalja članica EU raspravljali su o upotrebi mobilnih aplikacija i “podataka o mobilnosti” u svrhu suzbijanja epidemije koronavirusa, navodi se u priopćenju.

“U tom smislu, naglasili su potrebu koordiniranog pristupa na razini cijele EU te uloge takvih aplikacija u postupnim opuštanjima mjera”, dodaje se.
Na sastanku su sudjelovali i predstavnici Europske komisije, izvršna potpredsjednica Margrethe Vestager i povjerenik za unutarnje tržište i usluge Thierry Breton.

Breton je poručio da se pandemija može zaustaviti “samo ako djelujemo zajedno, žurno, odvažno, odgovorno, ali prije svega u duhu nepokolebljive solidarnosti”.

Ukazao je na značaj svih digitalnih tehnologija “uključujući i aplikacije za praćenje kontakata, koje će omogućiti siguran i zaštićen sustav, gdje god se nalazili u EU te neovisno na kojim se uređajima koristi”.

Vestager je istaknula da je ova kriza pokazala “blagodat oslanjanja na digitalnu tehnologiju u funkciji održavanja mnogih bitnih društvenih i ekonomskih aspekata naših života”.

Hrvatski ministar Oleg Butković kazao je da je kriza izazvana pandemijom “dokazala kako je nacionalna i europska digitalna infrastruktura visokog kapaciteta neophodna u kriznim vremenima”.

Ministri su zaključili da je digitalni sektor ključan u borbi protiv pandemije te da će imati ključnu ulogu i u oporavku, navodi se u priopćenju. (jutarnji.hr)

Facebook Comments