Izraelski Vrhovni sud presudio da Netanyahu može sastaviti vladu

Izraelski Vrhovni sud presudio je u srijedu navečer da premijer Benjamin Netanyahu i njegov protukandidat na izborima Benny Gantz mogu sastaviti vladu nacionalnog jedinstva iako je premijer optužen za kaznena djela.

Benjamin Netanyahu i Benny Gantz trebaju prisegnuti 13. svibnja, čime bi se završila najdulja politička kriza u novijoj izraelskoj povijesti.

Sada se nazire izlazak iz političke krize koja se otegnula od prosinca 2018., s trima prijevremenim izborima koji sve dosad nisu uspjeli dati vladu.

Svjetlo na kraju tunela ukazalo se nakon odluke Vrhovnog suda koji se, nakon tužbe oporbene stranke i nevladinih organizacija, trebao očitovati o zakonitosti koalicijskog ugovora, a napose o tome može li Benjamin Netanyahu voditi zemlju dok je pod optužbom za korupciju.

Najviši sud u zemlji je u srijedu kasno navečer “jednoglasnom odlukom” jedanaestero sudaca odbio sve pritužbe na ugovor o kojemu se u noći na četvrtak raspravljalo u Knesetu, izraelskom parlamentu.

– Nismo pronašli nijedan zakonski razlog zbog kojeg se ne bi mogla formirati vlada premijera Netanyahua (…) ali zaključak do kojeg smo došli nimalo ne umanjuje optužbe iznesene protiv premijera, rekli su suci.

Ta “izvanredna vlada nacionalnog jedinstva” predviđa da Benjamin Netanyahu obnaša premijersku dužnost 18 mjeseci, a Benny Gantz drugih osamnaest te program za anektiranje dijelova Zapadne obale koju je Izrael okupirao.

Koalicijski ugovor trebao bi proći u parlamentu bez većih problema jer Likud (desnica) Benjamina Netanyahua i stranka Plavo i bijelo (centar) Bennyja Gantza imaju s partnerima većinu.

Dvojica čelnika su, ne čekajući odluku Kneseta, objavila da će nova vlada prisegnuti 13. svibnja i tako završiti političku trakavicu koja je bila puna zapleta a trajala je više od 16 mjeseci.

Suđenje Benjaminu Netanyahuu za korupciju, zlouporabu povjerenja i malverzacije u nekoliko predmeta odgođeno je za kraj svibnja zbog pandemije. (hrt.hr)

Facebook Comments