‘Ovo je ogroman gubitak za Hrvatsku vojsku’

NAČELNIK GLAVNOG STOŽERA OTKRIO IDENTITETE POGINULIH PILOTA, KRSTIČEVIĆ PRED TV KAMERAMA PODNIO OSTAVKU!

Ministar obrane Damir Krstičević u četvrtak je podnio ostavku nakon pada vojnog aviona u kojem su poginula dva pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kod mjesta Biljane Donje pokraj Zadra

U vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku održala se konferencija za medije na kojoj su objavljene informacije o padu vojnog školskog aviona ZLIN u kojem su smrtno stradali instruktor i kadet, i na kojoj je ministar obrane Damir Krstičević podnio ostavku.
– Tijekom redovnog i planiranog leta u sklopu trenažnih aktivnosti došlo je do pada školskog aviona ZLIN u području Biljana Donjih. Odmah po dobivanju informacija o nesreći, poduzete su sve mjere traganja i spašvanja.

Dolaskom na mjesto nesreće mogli smo konstatirati da su u padu aviona stradala dva pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, instruktor Marko Novković i polaznik letačke obuke Luka Jagatić.

Razlozi pada aviona nisu poznati – kazao je viceadmiral i načelnik Glavnog stožera oružanih snaga Robert Hranj.

– Izgubili smo dvojicu pripadnika HRZ-a, kolegu natporučnika Marka Novkovića i kolegu koji je to trebao postati Luku Jagatić.

Nažalost, let je završio tragično pola sata od polijetanja. Detalji istrage će pokazati što se dogodilo. Avion ZLIN 242 L nalazi se u HRZ-u od 2007. godine, avion je siguran i pouzdan, nikad nismo imali slučajeve otkaza s tim avionima.

Kolega Novković je iskusan pilot, član grupe Krila oluje s osamsto sati naleta. Samim tim što je član elitnog društva u Krilima oluje dovoljno govori o njegovom iskustvu.

Kolega Jagatić se nalazio na prvom razdjelu letačke obuke i ovo je bio let na kojem je on nakon prvog samostalnog leta se nalazio na razdjelu temeljnog i akrobatskog letenja.

Letačka obuka je bila nastavljena prema planu. Volio bih naglasiti i izraziti sućut obiteljima i najbližima dvojice kolega i nadam se da će buduća istraga rasvijetliti sve okolnosti ovog događaja – rečeno je na konferenciji.

Naime Jagatić je, kako je rečeno, prošao obuke selekcijskog letenja i svoj prvi samostalni let s najvišim ocjenama te se radilo o izuzetnom kadetu.

– Dobili smo informaciju oko četiri sata da se dogodila nesreća. Odmah po dobivanju te informacije sam krenuo s načelnikom glavnog stožera, admiralom Hranjom ovdje u Zemunik.

Tijekom puta čuo sam se sa predsjednikom, s predsjednikom Vlade i njih sam izvijestio o ovom događaju.

Jako je teško izgubiti hrvatskog vojnika. To je teško svakom ministru obrane pa i svakom zapovjedniku u Hrvatskoj vojsci.

Kao što znamo, prije tri mjeseca isto smo imali zrakoplovnu nesreću s helikopterom Kiowa Warrior gdje smo izgubili dva mlada života.

Ono što je važno je da sve bude istraženo, govorim cijelom sustavu da se mora govoriti istina i da o svemu uvijek moramo biti transparentni.

Formirao sam povjerenstvo s glavnim zrakoplovnim istražiteljem koji treba napraviti temeljitu istragu o ovom događaju.

Kao što ste čuli od načelnika glavnog stožera, naložio sam i njemu da isto formira i svoje povjerenstvo upravo s ciljem da se istraže sve vojne okolnosti od sustava obuke, linije vođenja zapovijedanja i svega onoga što se treba istražiti i provjeriti.

Naša zadaća je da budemo sa obiteljima i obiteljima ćemo pružiti svu potrebnu pomoć i podršku te sve ono što znamo i možemo.

Želim kao ministar obrane izraziti i sućut svim pripadnicima Hrvatskog raznog zrakoplovstva i cijeloj vojsci.

Ovo je ogroman gubitak i za Hrvatsku vojsku. S današnjim danom podnosim ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade i ministra obrane – kazao je Damir Krstičević.

Ministar je udaljeno od mikrofona novinarima kazao kako nije obavijestio premijera Andreja Plenkovića o ostavci.
– Avion je bio ispravan, na svim našim avionima i helikopterima se provode probe i održavanje koje je redovito.

Ovaj avion nažalost nema crnu kutiju u onom smislu riječu koje vi očekujete. On ima uređaj koji bilježi parametre leta ali su oni šturi i vidjet ćemo što će istraga dalje pokazati.

Avion u letu nije imao pratnju, nalazio se u samostalnoj zoni Donje Biljane u kojoj je trebao biti i bio je sam – rečeno je na konferenciji.

Na pitanje o istrazi u slučaju pada helikoptera Kiowa, na konferenciji je rečeno da istražno povjerenstvo još uvijek radi svoj posao.

– To je jedno neovisno tijelo koje ne možemo znati kakve informacije trenutno imaju.

Na početku samog rada povjerenstva rečeno je da taj posao može trajati između 12 i 18 mjeseci.

Svjedok: Čuo se udarac u zemlju, a zatim eksplozija
Podsjetimo, dvojica pripadnika Hrvatskoga ratnoga zrakoplovstva, kadet i instruktor, smrtno su stradali kada se trenažni zrakoplov na kojemu su provodili obuku, danas oko 16 sati srušio u blizini zrakoplovne baze u zadarskom Zemuniku.

Trenažni zrakoplov Zlin 242 L Aerobatic, iz za sada nepoznatih razloga srušio se na području Biljana Donjih, te je pri udaru u tlo eksplodirao i zapalio se.

Mještani Biljana Donjih navikli su na zvuk vojnih aviona pa danas nisu posebno obraćali pozornost na nebo iznad njih. Igrom slučaja nesreći je svjedočio jedan od mještana dok je pred kućom čistio ribu.

Za RTL je ispričao kako je to izgledalo: ”Avion se okretao u zraku, izvodio akrobacije. U jednom momentu čuo sam da se ne čuje nikakav zvuk, no on je i dalje bio u zraku. Samo desetak sekundi kasnije čuo se udarac o zemlju, a nedugo zatim i eksplozija.” (jutarnji.hr)

Facebook Comments