Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Rebalans za godinu “povijesne recesije”

vlada hr ist

Vlada će na današnjoj sjednici odlučiti o rebalansu proračuna zbog velikog smanjenja prihoda izazvanog krizom. Ušteda će biti u svim resorima, a planira se da ukupni rashodi ostanu isti
S padom BDP-a od 9,1% Hrvatska će ove godine biti četvrta ekonomski najranjivija članica Europske unije. Kako bi se stabilizirale državne finacije snažno poljuljane recesijom povijesnih razmjera, danonoćno se radilo na rebalansu proračuna.

Rebalans proračuna trebao bi biti spreman za sjednicu Vlade, najavio je jučer ministar financija Zdravko Marić, istaknuvši da će uštede osjetiti svi, ali da će unatoč teškim okolnostima rashodna strana proračuna iz općih izvora ostati u planiranom iznosu. Ukupni proračunski prihodi u 2020. godini u proračunu su planirani u iznosu nešto većem od 145 milijardi kuna, a rashodi nešto više od 147 milijardi kuna.
Na pitanje koliko će proračun biti manji, odgovorio je da će rashodna strana unatoč svim dodatnim rashodima, a poglavito zdravstvenog sustava i izdvajanja za potpore za gospodarstvo za očuvanje radnih mjesta, ostati na istoj razini kao što je bila originalno planirana. Osnovna je ideja, kazao je ministar Zdravko Marić, da se uštede naprave na na svim ostalim stavkama koliko god je moguće. Siguran je da će se to sutra moći konstatirati.

Svi su žrtva proračuna, ovisno o tome koliki proračun imaju

  • Najvažnije je da svi pridonose. Svi smo unutra, tomu smo kolegijalno pristupili, kazao je Marić dodavši kako se u današnjim okolnostima ne može očekivati da će se značajnijie smanji proračun Ministarstva zdravstva, ili Ministarstva rada i mirovinskog sustava koji se tiče mirovina i potpora za gospodarstvo, rekao je ministar financija.

Marić kaže kako je pad prihoda evidentan, a na njega utječu mjere potpore gospodarstvu, ali još više pad gospodarskih aktivnosti, te će sigurno “patiti prihodna strana proračuna”. Upitan ima li novca za očuvanje radnih mjesta i nakon lipnja kada istječe tromjesečno razdoblje pomoći, odgovorio je da je novac za svibanj osiguran izdanom obveznicom, a da će se raditi paralelno i na potporama za lipanj i ostale mjesece, za što je već zakonska mogućnost otvorena.

Divjak: Uštede u prijevozu učenika i praznim domovima

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je da će ministarstvu prvenstveni izvor za nadolazeći rebalans državnog proračuna biti izdaci koji se sada ne ispunjavaju u punoj mjeri, a odnose se na prijevoz učenika i studentske domove u kojima sada ne žive studenti. Na pitanje jesu li točne glasine da će se na državnoj maturi polagati samo osnovni predmeti odgovorila je da u epidemiološkim uputama nema mjesta za pisanje izbornih.
Dodala je da za sada nemaju podatak koliko će učenika biti u školama kada se ponovno otvore, no vjeruje da taj broj na razini škola “sigurno neće biti veći od 20-30 posto ukupnog broja učenika od prvog do osmog razreda”. Odbacila je tvrdnje novinara da se stoga u školama organizira takozvano čuvanje tek malog broja učenika.

Da je rebalansom predviđen određeni povrat u Ministarstvo financija potvrdila je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Tko će biti najveće žrtve rebalansa doznat ćemo sutra, kada će ministri predložiti moguće uštede.

Veći pad od Hrvatske imat će Španjolska, Italija i Grčka

Podsjetimo, Europska komisija objavila je prognozu prema kojoj će EU ove godine doživjeti recesiju povijesnih razmjera. U eurozoni, koju čini 19 zemalja, očekuje se pad od 7,7%, a sljedeće godine rast od 6,3%. U cijeloj Uniji očekuje se pad od 7,4% i dogodine rast 6,1%. Veći pad od Hrvatske imat će Španjolska, Italija i Grčka. No već iduće godine naše gospodarstvo trebalo bi se snažno oporaviti, kažu europski stručnjaci. (hrt.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Zbog promjene poslovnika, Orban prijeti da će njegova stranka napustiti EPP

OgPortal

Od danas poskupile cigarete i duhanski proizvodi – evo i za koliko!

OgPortal

Otvoreno reciklažno dvorište

OgPortal

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy proglašen krivim, dobio je tri godine zatvora!

OgPortal

Prošli tjedan uz potres još i detonacije – dobili smo odgovor Policijske uprave Karlovačke

OgPortal

Doznajemo detalje nove prijave protiv uhićenog stečajnog upravitelja: ‘Prodao je dio tvrtke 10 puta ispod cijene’

OgPortal