Srušio se vojni avion u mjestu Biljane Donje, poginule su dvije osobe, instruktor i kadet HRZ-a

STRAŠNA NESREĆA KOD ZADRA

Strašna nesreća dogodila se u mjestu Biljane Donje kod Škabrnje. Srušio se zrakoplov prilikom čega su poginula oba putnika. Kako doznaje Jutarnji, riječ je o MORH-ovom zrakoplovu tipa Zlin, a u padu su smrtno stradali instruktor i kadet.

Iz MORH-a su potvrdili da se radi o njihovom zrakoplovu Zlin oznake 403 te da su poginula dva pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Kako su izvijestili, radilo se o redovnom obučnom letu.

Na mjesto događaja upućene su nadležne službe.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj uputili su se prema 93. zrakoplovnom krilu u Zemuniku.

Konferencija za medije na kojoj će se izvijestiti o više informacija o padu vojnog školskog aviona ZLIN održat će se u 19,45 sati u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

– U Operativnom dežurstvu policije Policijske uprave u 16.02 sati zaprimljena dojava da je u mjestu Biljane Donje pao avion. Odmah po dojavi na mjesto događaja upućeni su policijski službenici, a o ovom događaju su obaviještene i sve druge službe, hitna služba, vatrogasci i sve druge nadležne službe.

Nakon dolaska na mjesto događaja o svim poduzetim mjerama i radnjama ćemo blagovremeno obavijestiti javnost – kazala je za Jutarnji Ivana Grbin, glasnogovornica zadarske policije.

 

 

Zrakoplov Zlin 242 L Aerobatic, češke tvrtke Moravan-Aeroplanes, laki je trenažni zrakoplov s dva člana posade, a Hrvatska je 2007. nabavila ukupno pet ovakvih zrakoplova kako bi provodila obuku letenja za buduće pilote HRZ-a.

Što je točno dovelo do pada i pogiblje dvojice pripadnika HRZ-a trebat će tek utvrditi istraga, koje kod avionskih nesreća zbog kompleksnosti tehničkoga djela posla, znaju biti dugotrajne.

Zlín Z-242 inače slovi kao pouzdan školski avion kojega za obuku pilota koristi niz zrakoplovstava širom svijeta, no zabilježeni su i slučajevi padova.

Posljednji se zbio u svibnju prošle godine kada su dvojica pripadnika peruanskog ratnoga zrakoplovstva morala u more prisilno sletjeti zbog kvara.

Prije nešto više od tri mjeseca HRZ je izgubio dvojicu pilota u padu izvidničkog helikoptera Kiowa OH-58 D na pučini između Zlarina i Zablaća. U nesreći su poginuli bojnik Marin Klarin i natporučnik Tomislav Baturina. (jutarnji.hr)(foto:diadoratv)

Facebook Comments