Maduro: ‘Donald Trump je direktni šef ove invazije’

AMERIČKI PLAĆENIK UHIĆEN NAKON POKUŠAJA OTMICE PREDSJEDNIKA VENEZUELE

Američki plaćenik koji je navodno radio po naredbi američke vlade, uhićen je u Venezueli nakon pokušaja otmice predsjednika Nicolasa Madura.

Luke Denman (34) uhićen je početkom tjedna zajedno s Amerikancem Airanom Berryjem (41) i jedanaestoricom ostalih “terorista”, kako ih je Maduro nazvao, zbog organiziranja neuspjelog puča.

U videozapisu objavljenom na venezuelanskoj televiziji i društvenim mrežama, Denman objašnjava kako je cilj njegove misije bio “preuzeti kontrolu nad aerodromom u Caracasu” i osigurati zrakoplov koji bi doveo Madura u SAD.
Tvrdi kako je prvo došao u Kolumbiju gdje je tražio Venezuelance koji žele svrgnuti Madura s vlasti. Pronašao je i trenirao oko 50 do 60 muškaraca koji su trebali sudjelovati u misiji. Za uspješno izvršenje zadatka trebao je biti plaćen od 50 do 100 tisuća dolara.
Denman i Berry bivši su pripadnici elitnih specijalnih snaga američke vojske poznatih kao “Zelene beretke”. Unajmio ih je 43-godišnji Jordan Goudreau, veteran Zelenih beretki i vlasnik zaštitarske tvrtke Silvercorp sa sjedištem na Floridi. On im je osigurao oružje i uniforme. Denman je u videozapisu rekao kako je Goudreau radio po zapovijedi američkog predsjednika Donalda Trumpa.
Venezuelanski politički strateg J.J. Rendon rekao je za The Washington Post kako je Goudreau u rujnu prošle godine predložio samoproglašenom venezuelanskom predsjedniku Juanu Guaidóu plan za svrgavanje Madura s vlasti, a koji uključuje 800 obučenih ljudi spremih za hvatanje/uhićenje/uklanjanje Madura i postavljanje Guaidóa za predsjednika. Tražio je 212,9 milijuna dolara nakon izvršenja zadatka.
U listopadu je plan sklopljen, ali se Goudreau tada počeo čudno ponašati, tvrdi Rendon. Tražio je 1,5 milijuna dolara isplate unaprijed, a o 800 spremnih muškaraca nije više bilo ni riječi. Rendon, koji je vodio Guaidóv tajni odbor, isplatio je Goudreau 50 tisuća dolara, ali je u tom trenutku već mislio kako od zadatka neće biti ništa.

Sve do nedjelje, 3. svibnja, kad je Goudreau krenuo u “oslobađanje” Venezuele s bivšim venezuelanskim vojnim časnicima. Madurovi vojnici su ih zaustavili, ubili osmoricu i dvojicu zarobili. Dan nakon toga, uhićeno je još 11 muškaraca, među kojima su bili Denman i Berry.

Washington Post piše kako se radi o tajnom zadatku nazvanom “Plan C”, čiji je cilj bio locirati i uhvatiti Madura.
Predsjednik Donald Trump i drugi američki dužnosnici tvrde kako Washington nije bio povezan s tajnom operacijom. Državni tajnik Mike Pompeo rekao je u srijedu kako “nije bilo izravnog sudjelovanja Sjedinjenih Američkih Država” u ovom zadatku.

Rendon tvrdi kako američki dužnosnici nisu bili obaviješteni o planu jer je on bio “u nastajanju”, a Goudreau tvrdi kako ga je venezuelanska oporba na čelu s Guaidóm izdala nakon što se povukla iz zadatka. Nakon toga je Goudreau tražio pomoć od Amerikanaca, ali ni od njih nije bilo odgovora.

Maduro je rekao kako će se dvojici uhićenih Amerikanaca suditi u Venezueli, a Pompeo tvrdi da će vlada SAD-a učiniti sve kako bi američke državljane vratila u SAD. – Donald Trump je direktni šef ove invazije – rekao je Maduro u obraćanju nakon Denmanova priznanja.

Naftom bogata Venezuela posljednjih godina tone sve dublje u siromaštvo. Državni zdravstveni sustav je gotovo potpuno kolabirao, a na ulicama je sve više gladnih i žednih. U trenutku kad se svijet bori s pandemijom koronavirusa, kada je više nego ikada potrebna solidarnost i pomoć u obliku hrane i medicinske zaštitne opreme, pokušaj puča može se objasniti kao jeftino iskorištavanje kaotičnog stanja kako bi se uspostavio željeni režim. (jutarnji.hr)

Facebook Comments