‘I prije krize s Covidom-19 smo to primijetili, Peking sve više usvaja rusku tehniku dezinformiranja’

WASHINGTON OPTUŽIO KINU I RUSIJU ZA SURADNJU

Sjedinjene Američke Države optužile su u petak Kinu i Rusiju da su “ubrzale” propagandnu suradnju u vezi koronavirusa i da Peking sve više usvaja ruske tehnike “dezinformiranja”.
“Prije krize povezane s Covidom-19 već smo primijetili određenu razinu suradnje između Rusije i Kine u vezi propagande”, izjavila je Lea Gabrielle, koordinatorica centra zaduženog za analize i suzbijanje strane propagande u State Departmentu.

“Uz ovu pandemiju, suradnja se jako ubrzala”, dodala je tijekom telekonferencije za novinare.
Ona drži da Rusija i Kina žele “oblikovati tumačenje pandemije Covida-19 stajalištem koje bi bilo u njihovom interesu”.

Krajem ožujka kada su američki predsjednik Donald Trump i njegov kineski kolega Xi Jinping zaključili neformalno primirje u verbalnom ratu između svoje dvije zemlje kada se radi o podrijetlu bolesti, Washington je bio zadovoljan što Kina više nije na internetu širila teorije zavjere o američkom utjecaju.

Primirje je bilo kratkog vijeka, jer je Trumpova administracija optužila kineske vlasti da su prikrile nezgodu u laboratoriju zbog koje je izbila pandemija.

State Department drži da je Peking ponovo intenzivirao svoju kampanju dezinformiranja kako bi obranio kinesko upravljanje epidemijom i kritizirao Sjedinjene Države.

Lea Gabrielle tvrdi da se kineske vlasti “prilagođavaju i sve više koriste tehnike kojima se Moskva već dugo služi”. (jutarnji.hr)

Facebook Comments