U protekla 24 sata 15 novooboljelih, jedna osoba preminula, 37 oporavljenih

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da je u Hrvatskoj u protekla 24 sata zabilježeno 15 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

  • To daje ukupan broj od 2176 pozitivnih. Učinjeno je 40.218 testiranja, od čega 840 u posljednja 24 sata. Postotak pozitivnih je 4,92 posto.

Nažalost od jučer je preminuo jedan bolesnik u KBC Osijek, muškarac ’50. godište koji je bio na respiratoru.
Na respiratoru ja 13 bolesnika – kazao je Beroš.

Ukupno je 1726 oporavljenih. Pozitivni dolaze iz rezervoara samoizolacije, kazao je Beroš.

  • Informirao bih o dvije odluke koje ćemo danas donijeti. Jedna je na tragu trenutačne situacije na otoku Braču.

Primili smo prijedlog Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije, od danas se uvodi nužna epidemiološka mjera zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka na području otoka Brača u trajanju od 14 dana.

Druga odluka je izmjena odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza RH kojom se državljanima omogućuje ulazak u RH, odnosno odlazak u inozemstvo uz pridržavanje općih i posebnih preporuka HZJZ-a.

Kada postoje razlozi, strani državljani će moći ući u RH uz pridržavanje preporuka HZJZ-a, te strani državljani koji putuju zbog neodgodivih osobnih razloga – kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

  • Provest ćemo sve što je Vlada zaključila na sjednici, a odvijaju se i intenzivni razgovori i s ostalim dionicima koji nisu bili predviđeni u toj odluci.

Razgovaramo s Ministarstvom kulture, stožer je u suradnji s njima izradio odluke u sektoru kulture, a odnose se na održavanje manifestacija i proizvodnje audio-vizualnih i glazbenih sadržaja.

Preporuke će biti objavljene skoro, a bit će propisana vremenska razdoblja od kada se mogu provoditi. Preporuke se odnose na publiku i izvođače, a po pitanju glazbe i filma propisat će se uvjeti kako bi filmske ekipe mogle nastaviti s radom te organizaciju snimanja glazbenih sadržaja.

Probe će moći starati od ponedjeljka, a što se tiče kina, kazališta i koncerata, vjerojatno 18., ali na tome se radi. Omogućit će se rad kladionica od ponedjeljka i automat klubova – kazao je Božinović komentirajući ulazak u novu fazu relaksacije od ponedjeljka. (jutarnji.hr)

Facebook Comments