Kina šokirana odustajanjem SAD-a od rezolucije o koronavirusu

Kina i Sjedinjene Države u četvrtak su podržale nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o suzbijanju pandemije koronavirusa te je “šokantno i žalosno” što se Washington u međuvremenu predomislio, rekao je u subotu kineski diplomat.

Američki je diplomat odbacio tu tvrdnju kineskoga diplomata, rekavši da SAD nije prihvatio tekst rezolucije.

Petnaesteročlano vijeće pokušava se više od šest tjedana dogovoriti o tekstu kojim bi se trebao podržati poziv na primirje u globalnim sukobima kako bi se svijet usredotočio na pandemiju koronavirusa, koji je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres uputio 23. ožujka.

No, pregovore o rezoluciji blokirala je nemogućnost dogovora između Kine i SAD-a o tome hoće li se u njoj spominjati Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

SAD ne želi da se spominje, a Kina ustraje na tome da bude uključena, dok neki drugi članovi spominjanje WHO-a drže marginalnim pitanjem, rekli su diplomati.

Washington je prekinuo financiranje WHO-a, UN-ove agencije, nakon što ju je predsjednik Donald Trump optužio da je “kinocentrična” te da promiče kineske “dezinformacije” o izbijanju zaraze, što WHO opovrgava.

Činilo se da je u četvrtak navečer Vijeće sigurnosti postiglo kompromis te da je prihvaćena zadnja francusko-tuniska verzija rezolucije, rekli su diplomati.

Umjesto WHO-a, u nacrtu se spominju “specijalizirane zdravstvene agencije”.

No, SAD je u petak odbio taj tekst, kažu diplomati, jer je očito da se misli na WHO, koji je jedina takva agencija.

– Sjedinjene Države pristale su na kompromisan tekst i šokantno je i žalosno da su se predomislile, rekao je kineski diplomat, želeći ostati anoniman. Kina, dodao je, podržava nacrt.

Američki diplomat, koji je isto tako želio ostati anoniman, rekao je da SAD nije pristao na tekst, koji je američka misija u UN-u poslala u četvrtak na odobrenje u Washington.

Diplomati su rekli da su tijekom pregovora i Kina i SAD prijetile vetom. Da bi bila prihvaćena, rezolucija mora imati devet glasova “za” i ne smije biti veta Francuske, Rusije, Britanije, SAD-a ili Kine.

Glasnogovornik State Departmenta rekao je u petak da SAD konstruktivno surađuju te je optužio Kinu da je tijekom pregovora nekoliko puta onemogućila postizanje kompromisa.

Premda Vijeće sigurnosti – zaduženo za čuvanje međunarodnoga mira i sigurnosti – samo po sebi ne može učiniti mnogo u borbi protiv koronavirusa, diplomati i analitičari kažu da bi podržavajući Guterresev poziv na primirje, moglo odaslati sliku globalnoga jedinstva.

Francuski veleposlanik u UN-u Nicolas de Rivire u petak je rekao da se “još pokušava postići pozitivan rezultat i vidjeti postoji li mogućnost kompromisa”. (hrt)

Facebook Comments