Istarski hoteli čekaju otvaranje granica

Iako se od danas mogu otvoriti i kampovi te hoteli, velike turističke tvrtke u Istri još čekaju odluku o otvaranju granice jer većina njihovih gostiju dolazi iz Austrije, Njemačke, Slovenije i Italije. Ipak, otvaraju se manji obiteljski hoteli i kampovi, dio restorana i većina kafića.
Mali obiteljski kamp u Funtani danas se otvara. Nema najava da će gosti odmah doći, ali hoće za nekoliko dana.

– Već za desetak dana i to, za pohvaliti se, domaći gosti, iz Hrvatske, kaže za HRT-ov Dnevnik Federica Ukušić iz kampa Polidor u Funtani.

Velike hotelske tvrtke uređuju kampove, no s otvorenjem će ipak pričekati.

– Mi smo spremni, radi se, kosi se, priprema se, mi čekamo da se otvore granice, kaže direktor kampova Maistre Nenad Škuflić.

Udio domaćih gostiju u Istri je samo 4 posto. Kad se granice otvore, najprije će se otvoriti kampovi, jer zbog razmaka između parcela nude veću sigurnost. Mjere zaštite i dezinfekcija poslije svakoga gosta najvažnije su u sanitarnim čvorovima.

– Dio gostiju koji dolaze, recimo, s kamperima ima mogućnost da se prikopčaju na odvod, na vodu i struju, tako da su de facto samodostatni, ne moraju uopće koristiti zajedničke sadržaje kampa ako to ne žele, kaže Škuflić.
Neće se već danas otvoriti ni svi restorani jer se nije znalo da će moći raditi i oni bez terase.

– Otvaramo za koji dan, samo da pripremimo upute po stožeru koje smo dobili. A siguran sam da ćemo to sve nadoknaditi… I stolove, i goste, i tih 50, 30 ili 40 posto – sve će doći na svoje, kaže Stanislav Briškoski, predsjednik Ceha ugostitelja Istre.

Kafići su spremni: stolovi razmaknuti, dezinfekcija za goste i na terasi, i u zatvorenom prostoru i ispred sanitarnog čvora. Mjere zaštite i za konobare.

– Dezinfekcija ruku poslije svake naplate i za dezinfekciju površina poslije svakog odlaska gostiju. Znači, malo će trebati strpljenja, gost će moći sjesti kada stol bude spreman, kaže ugostitelj iz Rovinja Tadija Rakita.

– U ponedjeljak počinjemo, valjda će biti nešto, kave ako ništa drugo, rekla je ugostiteljica Vjera Sarilar.

Ugostiteljska infrastruktura na poluotoku prilagođena je turistima, kojih je ljeti u obalnim gradovima triput više nego stanovnika. Bez njih veći dio restorana i kafića ne bi ni postojao. (hrt.hr)

Facebook Comments