Moderne nuklearne sile Indija i Kina u sukobu. Vojnici se potukli šakama i kamenjem

Više od stotinu vojnika potuklo se na indijskoj-kineskoj granici na Himalaji i to ne bile čime već kamenjem i šakama.

Znamo da kineski predsjednik Xi Jinping posjeduje barem 290 bojevih glava, a svoj nuklearni aresnal razvija i indijski premjer Narendra Modi. No, u nedostatku modernih sredstava ratovanja i oni ”primitivniji” oblici ratovanja su izazvali manje ozljede na obje strane.

Hindustan Times je rekao da se incident dogodio u planinskom prijevoju na visini većoj od 5000 m uz granicu s Kinom u sjeveroistočnoj indijskoj državi Sikkim.

“Četiri indijska vojnika i sedam kineskih vojnika pretrpjeli su ozljede tijekom sukoba u kojima je bilo oko 150 vojnika,“ rekao je za list neimenovani časnik koji je incident opisao kao „agresivno sučeljavanje“.

Indijski vojni izvori također su za ANI potvrdili da se granični sukob dogodio u sjevernom dijelu Sikkim, rekavši da su se “agresivno ponašanje i manje povrede dogodile s obje strane.”
Oba izviješća izvijestila su da je sukob riješen na lokalnoj razini. Ali, privremena i kratkotrajna suočavanja između graničinih trupa nisu novost zbog teritorijalnog spora između Indije i Kine. A ratovanje ponekad uključuje naguravanje, udarce šakama, bacanje kamenja itd.
Rat oko granice, za osvajanje sjeveroistočne indijske države Arunachal Pradesh,vodio se 1962. godine. Sukobi su česti koji uz granicu između Sikkima i kineskog djela Tibeta, kao i na obostrano dogovorenoj Liniji aktualne kontrole (LAC) u Kašmiru gdje dvije zemlje dijele granicu.

U 2017. sukob u regiji Doklam oko koje traje granični spor između Kine i Butana trajao je dva mjeseca nakon što je indijska vojska poslala trupe da zaustave Kinu koja je krenula s izgradnjom ceste.

Peking i New Delhi već su u nekoliko navrata pregovarali o rješavanju pitanja granica. Nakon Doklamskog spora, obje strane sklopile su pregovor u prosincu 2018. godine u kineskom gradu Wuhan (istom onom u kojem se pojavio korona virus). Tada su uspostavite telefonsku liniju između indijske vojske i Narodnooslobodilačke vojske Kine kako bi se izbjegli sukobi duž LAC-a.

Kina, koliko god velika bila, još uvijek tvrdi da je oko 90.000 kvadratnih kilometara njenog teritorija pod indijskom kontrolom. (jutarnji.hr)

Facebook Comments