Božinović zabranio Capaku da odgovori na pitanje o izborima: O tome odlučuje politika, epidemiolozi će dati mišljenje ako budu pitani

Nacionalni stožer civilne zaštite na redovitoj konferenciji za medije u utorak je objavio je da je u Hrvatskoj 11 novih osoba zaraženo koronavirusom. Ukupno je u Hrvatskoj 2207 osoba oboljelo od Covida-19. Ni jedna osoba nije preminula od Covida-19 u posljednja 24 sata tako da je do sada u Hrvatskoj umrla 91 osoba od ove bolesti.
Na respiratoru se nalazi 11 osoba, izliječenih je 693, što je 9 više u odnosu na jučer, a oporavljenih kod kuće 1115, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš.

U Istarskoj županiji dijagnosticiran je jedan novi bolesnik, kao i u Brodsko-posavskoj županiji. U Koprivničko-križevačkoj županiji su četiri nova bolesnika, u Zadarskoj dva, u Sisačko-moslavačkoj jedan, a u Požeško-slavonskoj županiji dva bolesnika.

Ministar Beroš se osvrnuo i na situaciju u Splitu gdje se dogodio propust oko zamjene identiteta pacijenata.

‘Ovo što se dogodilo u Splitu veliki je i bolan propust. Žao mi je i upućujem sućut obiteljima. Za ovakav propust se mora utvrditi odgovornost. Ovo je već drugi sličan propust u KBC Split i ravnatelj Julije Meštrović je uputio unutarnji nadzor,’ kazao je Beroš. Istaknuo je da će inspekcije utvrdili da li se radilo o nepoštivanju procedure ili nečemu drugome.
Ministar je naveo da se propust u KBC-u Split dogodio u specifičnoj situaciji jer se nalazimo usred epidemije koronavirusa. Kaže da je najvjerojatnije došlo do zamjene dokumentacije prilikom primanja na hitni prijam. Beroš je istaknuo da nije bilo propusta u liječenju i da nije zbog toga došlo do smrtnog ishoda jedne od pacijentica.

Popredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović nije dao da Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) odgovori na pitanje vezano uz samoizolaciju koje je izazvalo buru u ponedjeljak. Tada he Caoak kazao da bi osobe koje se nalaze u samoizolaciji mogle na izbore. Božinović je poručio da su izbori stvar za politiku i nisu pitanje za Nacionalni stožer. Ako se oko izbora bude tražilo epidemiološko mišljenje HZJZ-a onda će se o tome potom epidemiolozi i dati mišljenje.

‘Pravila koja postoje, postoje, to nije pitanje o kojem možemo sad razgovarati. Izbori nisu raspisani, DIP se nije obratio HZJZ-u, ako se obrati onda će Zavod dati svoje mišljenje ‘, poručio je Božinović.

Na pitanje vjerujete li dalje da su bioteroristi osobe koji krše samoizolaciju ravnateljica Klinike za infektologiju ‘Dr. Fran Mihaljević’ Alemka Markotić je odgovorila da svatko tko je svjestan da može nekoga ugroziti naravno da je odgovaran za takvo ponašanje.(Tportal)

Facebook Comments