Naljutilo ga je pitanje jedne novinarke, a onda mu je i druga stala na žulj: Postavite to pitanje Kini

TRUMP NAPRASNO PREKINUO PRESSICU U BIJELOJ KUĆI

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je naprasno prekinuo konferenciju za novinare nakon žučne prepirke s novinarkom azijskog porijekla.
Weijia Jiang, dopisnica CBS Newsa iz Bijele kuće, upitala je Trumpa zašto misli da je testiranje na koronavirus globalno natjecanje obzirom da je 80.000 državljana SAD-a preminulo od Covida-19.

– Možda je to pitanje koje trebate uputiti Kini, rekao je Trump novinarki koja je rođena u Kini i migrirala je u SAD kada je imala samo dvije godne.
– Ne pitajte mene, postavite Kini to pitanje, ok?, uzvratio je Trump, a zatim preusmjerio razgovor na Kaitlan Collins, dopisnicu CNN-a, no Jiang je bila uporna i nastavila razgovor.

– Zašto ste to rekli baš meni?, upitala je Jiang koja je bila vidno iznenađena Trumpovim odgovorom.
– Rekao sam vama, ali nije to bilo upućeno nikome posebno, Kažem to bilo kome tko postavi takvo neugodno pitanje, odgovorio je Trump.

– To nije bezobrazno pitanje. Zašto je to važno?, uzvratila je Jiang.

Trumo je potom pogledom potražio drugu novinarku. Dopisnica CNN-a, koja je dopustila kolegici iz CBS-a da nastavi prepirku s Trumpom, potom je uzela mikrofon.

– Imam dva pitanja, rekla je.

– Ne, u redu je, rekao je Trump.

– Ali pokazali ste na mene, imam dva pitanja gospodine predsjedniče. Pokazali ste prema meni, reklaje Collins.

– Jesam. Ali niste se odazvali i sada mlada dama u crnom može postaviti pitanje, rekao je Trump, ali CNN-ova dopisnica se nije dala smesti.

– Samo sam htjela da moja kolegica završi, mogu li vam sada postaviti pitanje, bila je uporna Collins, no Trumpu je u tom trenutku prekipjelo.

Iznenada je prekinuo konferenciju za novinare,

– Dame i gospodo, hvala lijepo, rekao je prije nego što je napustio Vrt ruža u Bijeloj kući.

Kritičari Trumpove administracije jako su mu zamjerili ovakvo ponašanje.

– Vrlo, vrlo ružan završetak jednosatnog pojavljivanja predsjednika u Vrtu ruža, izjavio je CNN-ov Wolf Blitzer.

Senator Bernie Sanders nazvao je prepirku prilično patetičnom i na Twitteru napisao da je Trump kukavica koja ruši druge kako bi se osjećao moćno. Neki su Trumpove odgovore novinarki Jiang nazvali rasističkima. To nije prvi put da je Jiang doživjela rasističke primjedbe u Bijeloj kući.

U ožujku je na Twitteru napisala kako joj je dužnosnik Bijele kuće, kojeg nije željela imenovati, u lice rekao kako je koronavirus ‘Kung-flu’. Drugi su kritičari ovakvo ponašanje nazvali seksizmom.

– Predsjednikovo neprofesionalno ponašanje se uvijek najjasnije ispoljava kada razgovara s novinarkama, napisala je na Twitteru Olivia Nuzzi, dopisnica iz Washingtona za časopis New York. (jutarnji.hr)

Facebook Comments